Elvis Presley heeft een grote plek in het muziekhart van Frans Bauer. In zijn vroege jaren liet hij zich inspireren door de muzieklegende. Het is dan ook een droom die uitkomt om langs te gaan op het landgoed, Graceland, waar Elvis vanaf zijn tienerjaren tot aan zijn dood woonde. Welke nummers van Elvis hebben de grootste indruk gemaakt, en behoren tot Frans’ vijf favoriete Elvis-tracks?

Wooden heart
Het nummer is gebaseerd op een Duits kinderliedje uit 1928. Het nummer zit in de film G.I. Blues, over de legertijd van Elvis Presley in Duitsland. In Europa haalde het nummer in 1964 overal de eerste plaats in de hitlijsten, maar in Amerika flopte deze single genadeloos. 

blockquote
Please don't break my heart in two. That's not hard to do. 'Cause I don't have a wooden heart.
Elvis Presley

Blue Hawaii
Het nummer Blue Hawaii komt uit de musicalfilm met dezelfde naam uit 1961. De film, met Elvis Presley in de hoofdrol, werd zo'n hit dat er al snel plannen waren voor meerdere vervolgensfilms op het Amerikaanse eiland. Deze films kwamen respectievelijk in 1962 en 1966 uit. 

Jailhouse Rock
Elvis Presley speelt in maar liefst 31, voornamelijk in het genre musical, films. Jailhouse Rock uit 1957 wordt gezien als zijn beste. De gelijknamige single, ter promotie van de gelijknamige film, werd een dikke hit. In de Verenigde Staten stond Jailhouse Rock maar liefst zeven weken op nummer 1 in de hitlijsten.

blockquote
Let’s rock, everybody, let’s rock. Everybody in the whole cell block. Was dancin’ to the jailhouse rock...
Elvis Presley

One Night (With You)
Het nummer werd in 1956 geschreven voor de veelzijdige muzikant Smiley Lewis, die er vervolgens een R&B-hit van maakte. Elvis herschreef het nummer, en bestormde in 1958 de hitlijsten. De versie van Presley werd uiteindelijk succesvoller dan de versie van Lewis. In 1983 werd het nummer nogmaals gereleased door The King, maar ditmaal met de originele Smiley Lewis-lyrics. 

Glory Glory Hallelujah (An American Trilogy)
An American Trilogy uit 1972 kun je zien als een symbolische poging om Amerika samen te brengen binnen één lied. De medley bestaat uit de klassiekers 'Dixie', 'Battle Hymn of the Republic' and 'All My Trials'.

Bekijk ook: Acht theorieën over de dood van Elvis Presley

Deel dit artikel