Het Roswell-incident was op 8 juli 1947 groot nieuws in de Verenigde Staten. Het vermeende neerstorten van een vliegende schotel vlakbij Roswell in New Mexico staat bij ufologen bekend als het belangrijkste ufo-incident ooit.

Het is ruim zeventig jaar geleden, maar de ufologen raken anno 2018 nog steeds niet over uitgepraat. Sinds 1947 wordt het indicent met veel mysterie omgeven. In juli 1947 zou er op een boederij in het toen nog relatief onbekende Roswell een opmerkelijke gebeurtenis hebben plaatsgevonden. De melding daarvan zorgde binnen hele korte tijd voor wereldnieuws.

De persdienst van het Roswell Army Air Field verklaarde vrij snel na het incident dat het om een neergestorte vliegende schotel, in de volksmond gewoon een ufo, zou zijn gegaan. Een dag later verklaarde zij echter dat het niet om een ufo, maar om een neergestorte weerballon ging. Daarna werd het meer dan dertig jaar stil. 

In 1978 kwam het incident weer in het nieuws toen de Canadese ufo-onderzoeker Stanton T. Friedman in contact kwam met oud-majoor Jesse Marcel, die toendertijd betrokken was bij de berging van de resten. Volgens hem was het geen weerballon, maar toch een buitenaards ruimtevaartuig. Friedman vond in het dorpje nog tientallen andere getuigen, die dit bevestigden.

De discussie leidde zelfs tot vragen in het Amerikaans Congres en een nieuwe verklaring van de luchtmacht. In 1998 kwam de luchtmacht met een nieuwe uitleg over deze vreemde zaak. De crash was niet die van een weerballon, maar van een veel grotere spionageballon. Het verhaal werd alleen maar vreemder en vreemder. 

In 2006 heeft de luchtmacht opnieuw een verklaring gepresenteerd. Volgens deze laatste lezing was er sprake geweest van het neerstorten van een cockpitdummy met etalagepoppen. Deze nieuwe verklaring, en vooral het voortdurend wijzigen van de uitleg van de overheid, heeft de aanhangers van de ufo-theorie er nog meer van overtuigd dat er in Roswell meer gaande was dan dat de luchtmacht het publiek sinds 1947 voorhoudt.

In april 2011 maakte de FBI een verslag uit 1950 openbaar waarin een luchtmachtfunctionaris de vondst van drie ufo's en negen lichamen rapporteert. Kortom: de zaak werd niet duidelijker, maar alleen vager. Want anno 2018 weten we nog steeds niet wat er meer dan zeventig jaar geleden in het dorpje Roswell is voorgevallen. 

Meer te weten komen over Amerika? Kijk afleveringen van Frans Bauer in Amerika terug of verdiep je in de Big Mac Index!

Deel dit artikel