De Bauers reizen door naar de hoofdstad Beijing. Met 21.5 miljoen inwoners is het, na Shanghai, de grootste stad van China en één van de grootste steden ter wereld. Frans en Mariska ontmoeten de maker van de facekini: speciaal ontworpen voor alle Chinezen die liever niet bruin worden, óók niet in hun gezicht.

Fietsen door Beijing

Beijing ontwikkelt zich ontzettend snel en ondanks vijf ringwegen, negen snelwegen en elf nationale wegen staat het verkeer hier altijd vast. Het beste vervoersmiddel is dan ook: de fiets! Frans en Mariska hebben afgesproken met de Nederlandse gids Monique om de stad op die manier te ontdekken. Ze fietsen door de oude straatjes, stoppen bij een markt en leren over zowel de historie als het hedendaagse leven in de stad.

In Beijing komen ze er al snel achter hoe snel China zich ontwikkelt en hoe modern de jonge generatie Chinezen is. Ze nemen een kijkje in het nachtleven met de Nederlander Paul Neuteboom die hier wordt gezien als dé man in de dance scene en die met zijn Nederlandse kennis festivals en feesten organiseert.

Frans en Mariska nemen een kijkje in de club met Paul Neuteboom
Frans en Mariska nemen een kijkje in het Chineze nachtleven met Paul Neuteboom
Frans en Mariska nemen een kijkje in de club met Paul Neuteboom

Op grote hoogte

Het lijkt de Chinezen in het bloed te zitten dat zij altijd het grootste, hoogste of beste willen bouwen. Een voorbeeld hiervan vinden Frans en Mariska in de bergen op zo'n drie uur rijden van de Beijing. Hier is het grootste glazen platform ter wereld gebouwd. Al schuifelend over de glazen platen zie je het gebergte diep onder je liggen. Je moet er wat trappen voor trotseren om er te komen, maar dan heb je ook wat. Tenminste... als je niet net zoals Mariska last hebt van hoogtevrees.

Kijk maar niet naar beneden, Frans!
Kijk maar niet naar beneden, Frans!
Kijk maar niet naar beneden, Frans!

Deel dit artikel