De ziel van een volk, proef je in de wijn. Omdat ik die ziel wilde blootleggen, dronk ik de mooiste wijnen van Italië en ik dacht dat ik in de hemel was.

Tijdens het slurpen van een glas Barolo uit 2009 gaf wijnboer Marco gaf me een tip: ‘Hier op het platteland maak je makkelijk contact, maar als je in de grote stad mensen wilt leren kennen, moet je naar de kapper.’ ‘Hoezo?’ ‘Let maar op! Bij de kapper raak je vanzelf in gesprek.’

Milano - Arrivederci, snor...

We reisden naar Milaan en ik maakte een afspraak bij de hofbarbier van het beroemdste operagebouw ter wereld, de Scala van Milaan. Zijn schaar heeft de door duizenden vrouwen aanbeden lokken van Marcello Mastroiani gecoiffeerd. Hij heeft zijn scheermees gezet op het zwaar verzekerde strottenhoofd van Luciano Pavarotti en ook zette hij zijn vlijmscherpe mes op de keel van de best beveiligde man van Italië: Silvio Berlusconi. Dus tja, denk ik je dan, aan zo’n man kan ik mijn dierbare snor wel toevertrouwen...

Valpolicella - Wat mensen allemaal niet doen voor een slok wijn

In deze aflevering bezoeken we de streek Valpolicella, waar een zeer bijzondere wijn wordt gemaakt: Amarone. De druiven worden tros voor tros aan de struik geselecteerd, dan voorzichtig afgeknipt en vervolgens niet geperst, maar naar een droogzolder gebracht waar ze drie maanden lang te drogen worden gelegd op matten van stro. En daar laten die wijnboeren het bij, nee, die druiven moeten regelmatig tros voor tros worden omgedraaid. Een enorm kwarwei.

blockquote
Al dat werk, die liefde en die toewijding voor een slok wijn! Ik raak daar nooit over uitverbaasd.
 

Al dat werk, die liefde en die toewijding voor een slok wijn! Ik raak daar geloof ik nooit over uitverbaasd. Maar goed, die Amarone is dan ook wel zo mensonterend lekker... Eén slok en je bent in de zevende hemel. En bij de tweede slok wil je eigenlijk je hele leven niets anders meer drinken dan Amarone. Of zoals de Romeinse dichter Juvenalis zei: “Doorsteek me met sabels, kook me in olie, trek mij met zeven paarden in stukken, maar laat mijn laatste slok wijn, Amarone zijn.” Wijnmaker Andrea Bertani vertelt op hartverwarmende wijze over zijn Amarone, die volgens hem de beste van Italië is.

Parma – Parmigiano van uitsluitend rode koeien

In de eeuwenoude stad Parma, de geboorteplaats van de Parmezaanse kaas, gaan we op zoek naar een speciale Parmigiano. Een bijzondere kaas die wordt gemaakt van de melk van uitsluitend rode koeien. Deze gelukskoeien worden dagelijks getrakteerd op een flinke portie ‘Luzerne’, alpenkruiden met prachtige paarse bloemetjes, waarvan je de smaak, volgens boer Bertolli, kunt terugproeven in de kaas. Maar in de kaasmakerij blijkt dat er nog een andere smaakmaker aan de melk wordt toegevoegd. Een die wel heel onverwacht is...

gortoverdegrens-koeien.jpg
De gelukskoeien uit Parma
gortoverdegrens-koeien.jpg

Pasta di Mama

In Italië heb je wel duizend verschillende soorten pasta. Maar er is er één die alle andere overtreft: de Pasta di Mama. Spaghetti zoals een liefhebbende mama die thuis maakt voor haar gezin. Ik ga mee met Christina die me laat zien hoe zij haar dagelijkse pasta maakt. Hier krijg ik heel even een kijkje in de ziel van het echte Italië.

Deel dit artikel