Na vier jaar lang televisieprogramma’s over Frankrijk, wilde ik 'ns andere wijn slurpen. Bij AVROTROS werd ik met open armen ontvangen.

Ik kreeg carte blanche, voor een nieuwe serie mocht ik elk land uitkiezen dat ik maar wilde. Dat klinkt prachtig, maar het kan leiden tot verlammende keuzestress. In het holst van die twijfelzuchtige periode, lente 2016, werd ik uitgenodigd door Sting op zijn wijn-palazzo in Toscane om zijn wijnen te komen proeven. Daar, in dat eeuwenoude sprookjeslandschap, kreeg ik een klap die nog lang nadreunde: ik viel ten prooi aan het Stendhalsyndroom.(*)   

Oudste mens ter wereld: Emma Morano 
Later, in een klein dorpje aan de oever van het Lago Maggiore, zette een bezoek aan de oudste mens ter wereld, Emma Morano, mij weer met twee voeten op de grond. In mijn zoektocht naar het geheim van een lang en prettig leven verschafte zij me een verfrissend inzicht. Deze eigenzinnige dame zette in haar uppie namelijk de volledige voedselwetenschap op scherp. Ze had maling aan alle dieetvoorschriften en werd daar lachend honderdzeventien mee. Ze at géén fruit, géén groenten en deed niets aan fitness of andere vermoeiendheden. En toch werd ze het oudst van alle mensen op de planeet. Dat zal ongetwijfeld met haar genetische achtergrond te maken hebben, maar ik hou ervan te denken dat het komt omdat ze schik in het leven had, en geen stress kende. Toen ik bij haar was, was ze opgewekt, maakte grapjes en vertelde over vroeger. Hoe ze op haar drieënveertigste jaar haar man buiten de deur zette omdat die haar sloeg.

blockquote
Vanaf die dag wilde ik nooit meer dat iemand mij bevelen zou geven.
Emma Morano

‘Vanaf die dag wilde ik nooit meer dat iemand mij bevelen zou geven.’ En zo is Emma, happy en single, honderdzeventien geworden op een dieet van eieren, zoete koekjes en elke dag een glas rode wijn. Over rode wijn de volgende keer meer. Veel meer.

Alvast Salute!

(*) Een psychische aandoening die optreedt als iemand volledig wordt overrompeld door schoonheid. Lichamelijke verschijnselen zijn een versnelde hartslag, duizeligheid, verwarring en flauwvallen. In ernstige gevallen treden soms vormen van manie, hallucinaties of andere psychotische verschijnselen op.

Deel dit artikel