In deze aflevering reizen we naar Sicilië. Een eiland dat een warm plekje in mijn hart heeft vanwege haar dramatische historie, haar veelzijdige culinaire cultuur en natuurlijk de verrukkelijke wijn.

We beginnen de dag met een Italiaanse cappuccino. Want Mama mia, wat is de koffie in dit land hemeltergend lekker. We kunnen er geen genoeg van krijgen en slurpen wel vijf van die schuimige monnikskappen op een dag. En als iemand dan ook nog de vraag stelt die je in Palermo niet moet stellen: "Heeft u misschien een koekje bij de koffie?" gaat het pas echt fout: "Neeee! Niet doen! Dit is té lekker!" 

Wijn van de Etna
We maken een reportage in een wijngaard die, letterlijk, onder de rook van de Etna ligt. Wijnboer Marco maakt hier, op de flanken van een vuurspuwende berg, een huiveringwekkend mooie wijn. Als ik hem vraag of hij het niet gevaarlijk vindt, dansen op de rand van de vulkaan, lacht hij: 'Integendeel! We dansen van vreugde elke keer als hij uitbarst! Die vulkanische as schenkt ons de vruchtbaarste grond van Italië. Dat maakt onze wijn uniek!' 

blockquote
We dansen van vreugde elke keer als hij [de vulkaan] uitbarst! Die vulkanische as schenkt ons de vruchtbaarste grond van Italië.
 

Als we bij Marco's domein aankomen, is de druivenpluk in volle gang. De druiven hanger erbij alsof ze gefilmd moeten worden, wat ook zo is. De smaak is zoet als de zomer zelf en ik prop er handenvol van in m'n mond. Dat kan, want Marco's wijngaard is 100 procent biologisch.

De vulkaanwijn is helder karmozijnrood en heeft de smaak van wilde bosaardbeitjes en framboosjes. In een blindproeverij zou ik deze wijn stellig als een kostbare Bourgogne kwalificeren. "Scusi, scusi, Marco, ik weet het, tijdens een wijnproeverij hoor je de wijn netjes uit te spugen, maar met jouw wijn krijg ik dat niet voor elkaar: te lekker. Veel te lekker. Ach, kijk nou, de inhoud van m'n glas is per ongeluk verdampt. Is er misschien nog een klein drupje?"

Catania: de vismarkt
In Catania gaan we naar de vismarkt (waar het vanwege de versheid van de vis helemaal niet naar vis ruikt). 

Palermo
Als de dag ten einde loopt, begeven we ons naar 'La Vucceria', de beroemde avondmarkt van Palermo. Op een plein vol rokerige kraampjes maak ik een keuze uit de tientallen Siciliaanse streekgerechten. Te beginnen met een bordje halfverbrande kalfsdarm. Ik boks een rondje met een bokser die acht keer kampioen van Italië was èn kampioen van Europa. Tegenwoordig traint hij, geheel op eigen initiatief, straatjochies in de bokssport om ze zelfrespect bij te brengen en ze daarmee uit handen van de Mafia te houden. 

gortoverdegrens-sicilie-ijs.jpg
Een kleine selectie van al het ijs dat Italië te bieden heeft.
gortoverdegrens-sicilie-ijs.jpg

In een meer dan honderd jaar oude ijssalon in Palermo ontmoet ik Meester IJsmaker Giuseppe. Hij laat zien hoe hij de originele 'Gelato Siciliano' samenstelt. Dat valt niet mee, want de ijsmeester wordt scherp in de gaten gehouden door zijn werkgever, die wel graag reclame voor zijn zaak wil maken, maar dan weer niet wil dat zijn goed bewaarde ijsgeheimen op straat komen te liggen.

gortoverdegrons-corleone-kogelgaten.jpg
De kogelgaten zijn niet te missen...
gortoverdegrons-corleone-kogelgaten.jpg

Corleone
We trekken het binnenland in naar het geboortedorp van The Godfather. Een slaperig gehucht, waar ogenschijnlijk niet aan de hand is. Maar de kopstukken van de organisatie wiens naam we hier maar beter niet hardop uitspreken, maken daar nog altijd deel uit van het straatbeeld. Ik ontmoet een dappere jonge vrouw, een meisje eigenlijk nog, die haar leven riskeert in haar strijd tegen die organisatie. Maar ze doet het met een lach en zonder een spoor van angst en daarmee schoot zij een pijl diep in mij hart.

Deel dit artikel