Ilja reist van Toscane door naar De Marken (Italiaans: Le Marche): een heuvelachtige regio in het midden van Italië aan de Adriatische Zee. Een fijn vakantieadres voor als je van Toscane houdt, maar liever iets minder andere vakantiegangers tegenkomt. De Marken is een nog niet zo toeristisch gebied met een prachtige natuur (perfect voor fanatieke wandelaars), oude steden en een kustlijn met fijne stranden.

Keiharde feiten: De Marken heeft een oppervlakte van 9.694 km². Er wonen ongeveer 1.553.138 mensen verdeeld over 5 provincies. De regio telt 246 gemeentes en de hoofdstad is Ancona. Dit wil je weten over De Marken:

  • De naam Marche is ontstaan rond het jaar 1000, afgeleid van het Germaanse woord Mark, dat markering, grens betekent: regio op de grens.
  • De mooiste stranden van De Marken (lees: hagelwit strand, hemelsblauwe zee) kun je vinden onder Ancona. Bij de badplaats Sirolo, om precies te zijn.
  • Droom je van een uitstapje naar de Amerikaanse Grand Canyon, maar laat je portemonnee dat niet toe? Geen paniek! In het Nationaal Park Monte Sibillini vind je de Lame Rosse: een soort miniatuurversie van de Grand Canyon.
  • Een specialiteit uit De Marken die je moét proeven als je er bent is Olive all’ascolana: gefrituurde groene olijven gevuld met vlees… Jammie!

Deel dit artikel