Wijnboer Ilja Gort reist door Baskenland in Spanje met zijn eigenzinnige Basken. Waar ze niet wijn drinken gemaakt van druiven, zoals ze het in heel de wereld maken, maar in Baskenland maken ze het van... groene appels. 

Bekijk de nieuwe aflevering van Gort over de Grens op 12 maart 2019, om 20.25 uur op NPO 2.

Appeltje van de buurman

Waar de rest van Europa zweert bij een goed glas wijn bij het eten, kom je dat op een Baskische tafel niet snel tegen. Ze drinken in Baskenland hun eigen typische Baskische wijn, gemaakt in de zogenoemde caserio's. Ilja bezoekt vlak onder het plaatsje San Sabastian een caserio, die al sinds eind 1800 actief is in de wijnhandel.

De Baskische wijn wordt niet gemaakt van druiven, maar van groene appels. Al heeft de wijnboer niet ieder jaar zoveel appels. Het ene jaar geeft een boom veel appels en het jaar erna is hij uitgeput. Zo kan het voorkomen dat de wijnboer het ene jaar zijn appels moet kopen van de buurman en andersom. 

Frankrijk vs. Baskenland

Ilja merkt dat er een groot verschil is in het proeven van de Baskische wijn. In Frankrijk krijg je een glaasje met een klein bodempje, terwijl de Basken de appelwijn volgieten in een groot glas, in één keer leeg drinken en doorgaan naar het volgende vat. 

Gort-wijnboer-Baskenland.jpg
Baskische wijn
Gort-wijnboer-Baskenland.jpg

Deel dit artikel