Wist je dat pesto oorspronkelijk uit de Italiaanse regio Ligurië komt? Momenteel is pesto niet uit de winkelschappen en van de menukaarten weg te denken, maar het succes is begonnen in de stad Genua in de regio Ligurië, waar de smeuïge saus op basis van basilicum is ontstaan.

Ilja Gort gaat langs bij wereldkampioene pesto maken, waar overigens echt een kampioenschap voor is, Alessandra Fasce. Zij leert hem de beroemde Pesto Genovese, waar het allemaal mee begonnen is, te maken. 

godg2-pesto.jpg
Basilicum uit de Genovese wijk Pra
godg2-pesto.jpg

Ben je nu zelf geïnspireerd en wil je deze pesto-saus zelf maken? Het geheim zit hem niet zo zeer in het recept, maar in de ingrediënten. Voor de echte pesto alla Genovese gebruik je uitsluitend basilicumblaadjes uit de wijk Pra en olijfolie uit de regio. Andere belangrijke ingrediënten, die niet perse uit Ligurië hoeven te komen, zijn verse knoflook, grof zeezout en zowel pecorino als Parmezaanse kaas. 

Leuk feitje: Het woord pesto geeft alleen de bereidingswijze weer. Het betekent niets anders dan gestampt, en dat is wat je bij het bereiden van pesto doet... was alles maar zo simpel.

Deel dit artikel