Griekenland heeft haar sporen achtergelaten in Calabrië, een regio in de "teen van de laars" van Italië. Calabrië staat bekend om zijn mooie kusten, bergen, talloze olijfboomgaarden en citrusbomen en herinneringen aan de rijke geschiedenis.

  • Calabrië staat niet bekend als een wijngebied. De grond is niet al te vruchtbaar en om die reden worden er maar weinig kwaliteitswijnen geproduceerd. De wijnen worden dan ook alleen lokaal gedronken. Voor de fijnproevers toch een must-drink: exclusieve wijn uit de teen van de laars.
  • De teen van de laars behoorde vroeger tot Magna Graecia, oftewel Groot-Griekenland. Uit deze tijd zijn nog steeds restanten te vinden. Enkele inwoners spreken Griko, een Grieks dialect. 
  • De regio heeft veel te lijden gehad van aardbevingen (1783 en 1908) en vloedgolven (1908, 1951 en 1953). Zo zijn vele machtige steden van het vroegere Groot-Griekenland (Magna Graecia) en van het Romeinse Rijk geheel van de aardbodem verdwenen. 
  • Calabrië wordt ingeklemd door de Tyrreense zee en de Ionische zee. 
  • De kust bij Reggio di Calabria werd door Gabriele d'Annunzio, een dichter, ‘de mooiste kilometer in Italië' genoemd.
godg-afl4-citrusbomen.jpg
Ilja Gort tussen de citrusbomen in Calabrië
godg-afl4-citrusbomen.jpg
  • Calabrië produceert ongeveer 33 procent van de totale markt van olijfolie in Italië. 
  • Vele inwoners van deze regio zijn gedurende of na de natuurrampen vertrokken uit Calabrië en zijn nooit meer teruggekeerd. Ze kozen voor het rijkere noorden. Calabrië stond bekend als een achtergebleven gebied, waar je liever niet dood gevonden werd. 
  • Bij de uitbreiding van de parkeerplaats bij het station van Reggio di Calabria, een van de belangrijkste plaatsen in de regio, werd een complete stad uit het jaar 100 gevonden. 
  • De regio is nog steeds slecht te bereiken voor vakantiegangers. Als je van plan bent om met het vliegtuig te gaan, heb je een probleem. Calabrië is namelijk niet gemakkelijk vanuit Nederland via het luchtruim te bereiken. Met de auto, dan maar?

De feiten:
Calabrië ligt tegenover Sicilië, het bekende eiland dat Ilja in het eerste seizoen van Gort over de Grens bezocht. De oppervlakte van de regio beslaat 15.079 vierkante kilometer en telt ongeveer 2 miljoen inwoners. De regionale hoofdstad is Catanzaro. Modeontwerpster Donatella Versace, van het gelijknamige modemerk, komt ook uit deze regio. Momenteel woont ze in Milaan. 

Deel dit artikel