Wijnboer Ilja Gort vervolgd zijn reis door Spanje in La Rioja, de beroemdste wijnstreek van Spanje. Ilja werd jaren geleden zelf verliefd op een prachtig wijnchateau, waar hij nu trots eigenaar van is. Maar in de Rioja kennen ze een iéts andere definitie van een 'prachtig wijnchateau'. Disneyland is er niets bij!

Marqués de Riscal

Ilja brengt een bezoekje aan Marqués de Riscal: een gigantisch wijnchateau in Elciego, ontworpen door de beroemde architect Frank Gehry. Zijn gedurfde gebouwen lijken wel beeldhouwwerken. Gehry brak door met zijn ontwerp voor het Guggenheim Museum in Bilbao en is een icoon en een merk. Bussen vol met toeristen komen op het wijnchateau af. Voor 16 euro heb je een ticket voor de wijnkelder, kijk je naar een druivenfilm en krijg je een glaasje wijn.

Wijn proeven als een pro

Ilja krijgt een rondleiding door het wijnchateau. Daarna is het natuurlijk tijd om zelf even een wijntje te proeven, direct uit het vat. In de Rioja wordt wijn op ongeveer dezelfde manier gemaakt als in Bordeaux, waar Ilja al jaren wijnboer is. Daarom is het oordeel van Ilja erg belangrijk. Kijk maar eens hoe dat moet: wijn proeven als een pro, terwijl je náást de makers staat.

Deze uitzending van Gort over de Grens zie je op dinsdag 19 maart 2019, om 20:25 uur op NPO 2.

Deel dit artikel