In de tweede serie van Gort over de grens reist wijnboer Ilja Gort verder door Italië, op zoek naar het geheim van 'la dolce vita'. Hij neemt ons wederom mee naar de mooiste en verrassendste plekjes van Italië en ontdekt het verhaal achter de schoonheid van het land, de mooiste wijnen én het lekkerste eten.

Net als in het eerste seizoen staat ook dit seizoen de vraag centraal: ''Wat is het geheim van la dolce vita?''. In vijf gloednieuwe afleveringen reist Ilja Gort van de kustregio Ligurië naar het eiland Sardinië en maakt tussenstops in Toscane, Le Marche (De Marken) en Calabrië op zoek naar het antwoord op die ene, prangende vraag.

Aflevering 1: Ligurië (11 mei 2018)
In de eerste aflevering reist Ilja door de kustregio Ligurië. Met gevaar voor bevriezing beklimt hij de toppen van de Monte Bianco om bergwijn te proeven, leert in Genua van de wereldkampioene de beroemde Pesto Genovese te maken, en bezoekt een wijnboer met de schuinste berghellingen van La Cique Terra.

Aflevering 2: Toscane (18 mei 2018)
Een week later, op 18 mei, reist Ilja door Toscane. Hij zoekt onuitgehakte beelden van Michelangelo in de grootste marmermijnen, duikt de grond in om oude Etrusken te begrijpen en laat zich net als Napoleon verbannen naar het beroemde Toscaanse eiland Elba. Daar wacht hem een plaatselijke specialiteit. 

Aflevering 3: Le Marche (25 mei 2018)
In de derde aflevering reist Ilja door Le Marche (De Marken). Het zit er vol verborgen schatten: Van een bijzondere kaas die zo lekker was dat zij moest onderduiken, tot het huis van Maria dat op miraculeuze wijze in Loreto is beland. Ook vindt hij een wijn die het kan opnemen tegen de dure en beroemde Montepulciano.

Ilja Gort reist door de regio Marche
Ilja Gort reist in aflevering 3 door de regio Marche.
Ilja Gort reist door de regio Marche

Aflevering 4: Calabrië (1 juni 2018)
In de voorlaatste aflevering reist Ilja door de regio Calabrië. Langs de prachtige kust en het ruige binnenland gaat hij op zoek naar de invloed van de oude Grieken die hier de landbouw introduceerden. Hij vindt de eerste bewijzen van de wijnbouw, eet traditioneel pitabrood en waant zich op een Grieks eiland. 

Aflevering 5: Sardinië (8 juni 2018) 
In de laatste aflevering bezoekt Ilja het Italiaanse eiland Sardinië. Hier gaat hij de wijngaard in om oude Vermentino druivenstokken te enten, rookt hij Pecorinokaas in een Pinetto en ontdekt hij het geheim achter een goeie kurk. De afscheidsavond wordt een groot Sardijns feest met muziek en dans.

Heb je de eerste etappe van zijn Italiaanse zoektocht gemist? Bekijk de afleveringen in PiemonteLombardije en Emilia-Romagna, de hoofdstad Rome, Campania, Sicilië en Puglia terug. 

Het nieuwe seizoen van Gort over de grens vanaf vrijdag 11 mei 2018 wekelijks om 20.25 uur op NPO 2. 

Deel dit artikel