Het sprookjesachtige dorpje Montalcino is wereldberoemd geworden door zijn Brunello-wijn, een van ’s werelds beste en meest gewaardeerde Italiaanse wijnen. En iets wat goed gewaardeerd wordt, mag ook best wat kosten. De Brunello is de duurste wijn van Italië. Een fles uit een goed jaar kan zelfs honderden euro’s kosten. 

Ilja Gort is op bezoek op bij de goudmijn, de wijngaard, van plaatselijke wijnboer Andrea. Hij heeft maar liefst 33 hectare grond in zijn bezit, waar ongeveer 165.000 flessen wijn op jaarbasis worden geproduceerd. 

Brunello: Wat maakt de wijn zo duur

Een Brunello heeft een verplichte rijping van vier jaar. De gemiddelde Brunello is na ongeveer 10 jaar op dronk en is dan nog enkele jaren in de kast te bewaren, maar in sommige gevallen kun je de wijn langer bewaren. Soms rijpen de Brunello-wijnen 10 tot 25 jaar voordat ze hun top bereiken. De gebruikte druif bij de Brunello is de Brunellodruif, een kloon van de welbekende Sagiovesedruif. De wijn wordt alleen in de kleine wijnstreek Montalcino geproduceerd en heeft een lange rijptijd. Een goede fles Brunello heb je voor ongeveer 70 euro, maar dit kan oplopen tot 350 euro per fles.

Beter voor de portemonnee: Rossi di Montalcino

De meeste Brunello-huizen produceren ook een tweede wijn, de Rossi di Montalcino. Een Rosso wordt al na een tot twee jaar op de markt gebracht. Het is een minder zware wijn dan de Brunello-wijn en moet op jonge leeftijd gedronken worden. De wijn kan vaak maximaal vijf jaar worden bewaard. Zo’n fles heb je al voor iets meer dan 13 euro.

Wijnvandalen 

In 2012 kwam de wijn in het nieuws nadat vandalen vrijwel de gehele productie uit de jaren 2007 tot 2012 verspilde. De vandalen braken s’nachts in en trokken de stoppen uit de wijnvaten, lieten de vaten leeglopen en gingen er weer vandoor. Er werd geen fles buitgemaakt, maar de vandalen waren verantwoordelijk voor zestigduizend liter verlies. De daders zijn echter nooit gevonden. 

Deel dit artikel