De verkiezing van de Gouden RadioRing en de Zilveren RadioSterren wordt georganiseerd door en staat onder verantwoording van AVROTROS.

Voorwaarden Stemsite Gouden RadioRing 2017

AVROTROS vraagt je om je te registreren om de zorgvuldigheid van de Gouden RadioRing verkiezing te kunnen waarborgen. De notaris controleert zo mede alle stemmen. Je kunt je registreren door je e-mail adres als controlemiddel op te geven. Voor registratie zijn naam en e-mailadres verplicht. Via een social media-account kun je vervolgens je stem gemakkelijk delen met je vrienden of volgers.

Je kunt maximaal één stem per categorie uitbrengen. Het is mogelijk om vaker te stemmen, maar deze nieuwe stem overschrijft automatisch de eerder uitgebrachte stem. Je kunt tot het einde van de stemperiode inloggen om jouw keuze nog te veranderen. De stemmen van medewerkers van omroeporganisaties, commerciële zenders en productiebedrijven, die via hun bedrijf stemmen, worden uit de uitslag geschrapt. 

Stemmen 

Via de stemtool op avrotros.nl/RadioRing kun je stemmen op de kanshebbers voor de Gouden RadioRing en de Zilveren RadioSterren (voor radio-man en radio-vrouw van het jaar). Voor de Gouden RadioRing worden twee stemrondes gehouden, voor de overige categorieën één stemronde. 

Stemmen voor deze (eerste) stemronde is alleen mogelijk via avrotros.nl/RadioRing. Je brengt jouw stem uit door per categorie jouw favoriet aan te klikken. Elke stem per categorie wordt meegeteld in de uitslag. 

De eerste stemronde via avrotros.nl/RadioRing loopt van 11 december 17:00 uur tot 11 januari 14.30 uur. De tweede stemronde voor de Gouden RadioRing vindt plaats op 24 januari 2017 vanaf 10:30 uur tot halverwege de uitzending van het AVROTROS RadioGala van het Jaar, op 25 januari 2017 om 20:30 uur. In deze tweede stemronde beginnen alle 5 genomineerde programma’s weer op nul stemmen; de stemmen uit de eerste stemronde tellen dus niet mee in de tweede stemronde. Je kunt maximaal één stem uitbrengen. Het is mogelijk om vaker te stemmen, maar deze nieuwe stem overschrijft automatisch de eerder uitgebrachte stem.

De winnaars van de overige categorieën met één stemronde worden ook bekendgemaakt tijdens deze live-uitzending. Scroll op deze pagina naar beneden voor de uitgebreide reglementen van de verkiezing per categorie. 

Promotie 

Het is omroepen, zenders, producenten, makers en fans toegestaan promotie te maken voor programma's, presentatoren en/of presentatrices. 

Privacybeleid 

AVROTROS, de organisator van de Gouden RadioRing-verkiezing, gaat zorgvuldig om met de gegevens van stemmers. Jouw registratie/account wordt enkel gebruikt om de zorgvuldigheid van de verkiezing te waarborgen (zie hieronder bij de informatie over de notaris). Daarnaast kunnen achtergrondgegevens van de stemmers, verkregen via een email-account, door AVROTROS gebruikt worden om inzicht te krijgen in verschillen tussen groepen in hun stemgedrag. AVROTROS zal deze anonieme, niet tot personen herleidbare informatie tevens gebruiken in communicatie rond de Gouden RadioRing-verkiezing en zal deze nimmer (al dan niet ten behoeve van derden) voor andere doeleinden inzetten.  

Disclaimer 

Gebruik van de Stemtool via avrotros.nl/RadioRing geschiedt geheel vrijwillig en voor eigen risico. Klik hier voor de Disclaimer behorende bij deze website.

Verantwoording verkiezing Gouden RadioRing 2017

 • De verkiezing van de Gouden RadioRing wordt georganiseerd door en staat onder verantwoording van AVROTROS. 
 • In aanmerking voor de verkiezing van de Gouden RadioRing 2017 komen alle radioprogramma’s van Nederlandse makelij, die zijn uitgezonden door de Nederlandstalige, landelijke publieke omroep en commerciële stations in de periode van 1 januari 2017 tot 1 januari 2018. Landelijke stations zijn NPO zenders en commerciële stations met een landelijke zendmachtiging, die deelnemen aan het NLO (Nationaal Luister Onderzoek). Een verkiesbaar radioprogramma moet in 2017 minimaal in een aaneengesloten periode van drie maanden zijn uitgezonden en dient minimaal twaalf uitzendingen te hebben gehad. Tevens moet het programma zijn uitgezonden via minstens één analoog distributiekanaal (AM, FM of open kabel).
 • Uitgesloten van deelname zijn nieuwsblokken, uitzendingen van politieke partijen, hoorspelen en programma’s die de naam van een invaller hebben gekregen. 

 • Zodra de geselecteerde programma’s zijn gepubliceerd op de internetsite van de verkiezing, kan de selectie niet worden gewijzigd. 
 • Het publiek kan in de eerste ronde stemmen via internet. De tweede ronde verloopt via de telefoon en via sms. De stemmen van medewerkers van omroeporganisaties en productiebedrijven, die via hun bedrijf stemmen, worden uit de uitslag geschrapt. Dit geldt zowel voor de eerste ronde via internet als de tweede ronde via de telefoon en sms. 
 • Iedere stemmer kan in de eerste verkiezingsronde via internet maximaal 1 stem uitbrengen. Het is mogelijk om vaker te stemmen, maar de reeds uitgebrachte stem wordt dan automatisch overschreven door de nieuwe stem. 
 • De vijf radioprogramma’s met de meeste stemmen worden genomineerd voor de Gouden RadioRing. Na de publiekelijke bekendmaking van de genomineerden volgt een tweede ronde. Het publiek kan via de telefoon en via sms wederom een stem uitbrengen op één van de vijf genomineerde radioprogramma’s. Ook hier geldt dat er vanaf elk telefoonnummer maar 1 stem wordt geteld. Het is mogelijk om vaker te stemmen, maar de reeds uitgebrachte stem wordt dan automatisch overschreven door de nieuwe stem. 
 • De tweede verkiezingsronde start 34 uur voor de rechtstreekse uitzending van het RadioGala van het Jaar. Het radioprogramma met de meeste stemmen wint de Gouden RadioRing. 
 • Als na afloop van de eerste verkiezingsronde verschillende radioprogramma’s een gelijk aantal stemmen heeft, dan worden, indien van toepassing, al deze programma’s genomineerd. In dat geval kan het zo zijn dat er meer dan vijf radioprogramma’s genomineerd worden voor de Gouden RadioRing. 
 • Als na afloop van de tweede verkiezingsronde meerdere genomineerde radioprogramma’s de meeste en een gelijk aantal stemmen hebben, winnen meerdere radioprogramma’s de Gouden RadioRing. 
 • Een radioprogramma kan de Gouden RadioRing maar één keer per drie edities winnen. 
 • De volledige verkiezing van de Gouden RadioRing staat onder toezicht van een notaris. De notaris beoordeelt of de verkiezing eerlijk verloopt. Bij het minste of geringste vermoeden van fraude, kan de notaris het besluit nemen één of meerdere radioprogramma‘s uit de verkiezing te schrappen. Methodieken die het stemverloop negatief beïnvloeden, zoals sms-bommen en telefoonbommen, leiden te allen tijde tot uitsluiting van de verkiezing. De notaris zal hierop streng toezien. De notaris maakt proces verbaal op van zowel de uitslag van de eerste verkiezingsronde als van de uiteindelijke uitslag.
 • Landelijke radiozenders met een vergunning voor landelijke radio en die meedoen aan het NLO (Nationaal Luister Onderzoek, uitgevoerd door GfK) komen voor nominaties in aanmerking. Dat zijn in 2017: NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5, Radio 538, Sky Radio, Qmusic, Radio Veronica, Radio 10, SLAM!, BNR Nieuwsradio, 100% NL, Sublime FM en Classic FM.

Verantwoording verkiezing Zilveren RadioSter 2017 

 • De verkiezing van de Zilveren RadioSterren wordt georganiseerd door en staat onder verantwoording van AVROTROS. 
 • In aanmerking voor de verkiezing van de Zilveren RadioSter 2017 komen presentatoren en presentatrices van radioprogramma’s van Nederlandse makelij, die zijn uitgezonden door de Nederlandstalige, landelijke publieke omroep en commerciële stations in de periode van 1 januari 2017 tot 1 januari 2018. Landelijke stations zijn NPO zenders en commerciële stations met een landelijke zendmachtiging, die deelnemen aan het NLO (Nationaal Luister Onderzoek). Een verkiesbare radiopresentator moet in 2017 minimaal in een aaneengesloten periode van drie maanden on-air zijn geweest en dient minimaal twaalf uitzendingen te hebben gepresenteerd. Tevens moet zijn/haar programma zijn uitgezonden via minstens één analoog distributiekanaal (AM, FM of open kabel).
 • Presentator of presentatrice op de radio is de verzamelnaam voor een dragende stem van een radioprogramma. Dat kan een deejay zijn, maar geen nieuws-anchor (nieuwsblokken zijn uitgesloten van deelname, evenals uitzendingen van politieke partijen en hoorspelen). De presentatoren en presentatrices leiden het radioprogramma of werken in een gelijke verhouding samen als duo-presentatie of zijn de enige die het radioprogramma presenteren. Bij duo-presentatie kunnen beide presentatoren als duo worden genomineerd. Sidekicks en mensen met een rubriek of andere kortdurende aanwezigheid zijn uitgesloten van deelname. 
 • Er zijn twee Zilveren RadioSter verkiezingen: de Zilveren RadioSter voor de radio- vrouw(en) van het jaar, en de Zilveren RadioSter voor de radio-man(nen) van het jaar. 
 • Zodra de selecties zijn gepubliceerd op de internetsite van de verkiezing, kunnen de selecties niet worden gewijzigd. 
 • Het publiek kan stemmen via internet. De stemmen van medewerkers van omroeporganisaties en productiebedrijven, die via hun bedrijf stemmen, worden uit de uitslag geschrapt. 
 • Iedere stemmer kan maximaal 1 stem uitbrengen. Het is mogelijk om vaker te stemmen, maar de reeds uitgebrachte stem wordt dan overschreven door de nieuwe stem. 
 • Elke Zilveren RadioSter verkiezing heeft één verkiezingsronde. 
 • De drie presentatoren en de drie presentatrices met de meeste stemmen worden genomineerd voor de Zilveren RadioSter. De presentator(en) en presentatrice(s) met de meeste stemmen winnen de Zilveren RadioSterren. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens het RadioGala van het Jaar 2017.
 • Als na afloop van de verkiezing meerdere presentatoren en/of presentatrices een gelijk aantal stemmen heeft, dan worden, indien van toepassing, al deze mensen genomineerd. In dat geval kan het zo zijn dat er meer dan drie mensen genomineerd worden voor de Zilveren RadioSter. 
 • Als na afloop van de verkiezing meerdere genomineerde presentatoren en presentatrices de meeste en een gelijk aantal stemmen heeft, winnen meerdere mensen de Zilveren RadioSter. 
 • Eén en dezelfde presentator of presentatrice kan meerdere malen de Zilveren RadioSter winnen. 
 • De volledige verkiezing van de Zilveren RadioSter staat onder toezicht van een notaris. De notaris beoordeelt of de verkiezing eerlijk verloopt. Bij het minste of geringste vermoeden van fraude, kan de notaris het besluit nemen een of meerdere presentatoren en/of presentatrices uit de verkiezing te schrappen. De notaris maakt proces verbaal op van de uitslag. 
 • Landelijke radiozenders met een vergunning voor landelijke radio en die meedoen aan het NLO (Nationaal Luister Onderzoek, uitgevoerd door GfK) komen voor nominaties in aanmerking. Dat zijn in 2017:  NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5, Radio 538, Sky Radio, Qmusic, Radio Veronica, Radio 10, SLAM!, BNR Nieuwsradio, 100% NL, Sublime FM en Classic FM.
Deel dit artikel