Uitreiking van de Marconi Oeuvre Award 2013

Peter van Bruggen wist al een tijdje dat hij de Oeuvre Award zou krijgen. Maar dan nu was het ook zover. Stefan Stasse gaf hem de prijs.

Uit het juryrapport

Gedurende zijn ruim dertigjarige (!) carrière bij de KRO heeft hij op verschillende zenders op zeer eigen wijze unieke radio gemaakt. Met zijn poëtische teksten, zijn vertrouwde donkerbruine stemgeluid en creatieve montages nam hij vele luisteraars jarenlang mee in zijn eigen fantasiewereld. Peter deed dat bij 3FM, toen nog Hilversum 3 en Radio 3, onder andere met het legendarische "Weeshuis van de Hits". Samen met Jeanne Kooijmans was Peter vele jaren ’s ochtends te horen in de eerste dagelijkse ochtendshow op Radio 3, in “The Breakfast Club”. En ook de afgelopen jaren op Radio 6 Soul & Jazz bouwde hij in "Weekend in Radio City" met muziek en verhalen zijn eigen universum; een hotel waarin uiteenlopende soul- en jazz-artiesten kwamen overnachten. De jury prijst Van Bruggen voor deze persoonlijke manier van radiomaken, die vele andere makers geïnspireerd heeft. Dankjewel Peter, voor al die jaren prachtige radio!

De prijs wordt hem in november overhandigd tijdens het AVRO RadioGala van het Jaar.

Biografie

Van Bruggen (26 augustus 1948) begint in 1982, naast een loopbaan als schrijvend muziekjournalist (o.a. voor OOR), voor de KRO-radio. Daar wordt hij bij het grote publiek bekend met het legendarische 3FM-programma ‘Het Weeshuis van de Hits’, met zijn ‘sidekick’, het fictieve weesjongetje ‘Morrisson’. Hij weet een grote fanschare aan zich te binden. Fans, die Van Bruggen zelf, zijn ‘Guppies’ noemt.

Van 1992 tot 1997 presenteert hij met Jeanne Kooijmans het dagelijkse ochtendprogramma ‘The Breakfast Club’ op 3FM. In juni 1993 organiseren de programmamakers de briefkaartenactie ‘Ik ben woedend!’. Het is een reactie op een racistische aanslag in het Duitse plaatsje Solingen. Van Bruggen en Kooijmans overhandigen uiteindelijk 1,2 miljoen Nederlandse handtekeningen aan de Duitse regering.

Van 1998 tot 2012 maakt Peter van Bruggen jaarlijks voor Radio 2 de zomerserie ‘Route du Soleil’, waarin hij zijn luisteraars meeneemt op een fictieve busreis door Europa. De laatste jaren is Van Bruggen verantwoordelijk voor het programma ‘Weekend in Radio City’ op Radio 6 Soul & Jazz. Hier komen zijn roots als muziekjournalist weer bovendrijven; hij maakt voor dit programma uitgebreide radioportretten van legendarische soul- en jazzartiesten.

De Marconi Oeuvre Award is een radio vakjuryprijs en onderdeel van de Marconi Awards. De award wordt jaarlijks uitgereikt aan een radiomaker die met zijn of haar werk een grote, originele en inspirerende bijdrage heeft geleverd aan het Nederlandse medialandschap.

Eerdere winnaars zijn Felix Meurders (2012), Lex Harding (2011), Jeroen van Inkel (2010), Erik de Zwart (2009), Frits Spits (2008), Ferry Maat (2007), Wessel van Diepen (2006), Rob Stenders (2005) en Tom Mulder (2004).

Deel dit artikel