De winnaars zijn inmiddels bekend! Lees hier alle juryrapporten terug.
De vakjury voor de Marconi Awards bestaat uit Uunco Cerfontaine, Ronald Sebök, Annette van Soest, Niels Heithuis, Astrid de Jong, Dieuwertje Valentijn, Dave Minneboo, Florent Luyckx, Ruud de Wild, Michiel Veenstra
De Marconi Oeuvre Award voor Tineke de Nooij – Het juryrapport
Radiovrouw Tineke de Nooij is misschien wel de eerste vrouwelijke dj van Nederland. Begin jaren zestig werd er nog alleen gepresenteerd, door van een blaadje vooraf goedgekeurde teksten keurig netjes voorlezen. Zo hoorde het en zo leerde ook Tineke het vak. Maar dan kan ze bij Engelse radiomakers in 1962 afkijken hoe zonder die papieren te presenteren. Gewoon, uit je hoofd, voor de vuist weg, praatjes en plaatjes. Als een heuse ‘disk-jockey’. Koffietijd met Tineke is het programma waarin ze met haar spontane en gezellige babbels een groot publiek opbouwt. Koffietijd is één van de eerste successen op zeezender Radio Veronica. Tineke is zeker het eerste vrouwelijke boegbeeld van de Nederlandse radio.
Daarnaast brengt ze ’s avonds lp-muziek waarmee ze laat horen meer in haar mars te hebben. Twaalf jaar lang blijft Tinus, zoals ze liefkozend door collega’s en haar publiek genoemd wordt, succesvol op Radio Veronica. Als de zeezender in 1974 moet stoppen is Tineke daar zeer verbolgen over. Toch maakt ze, zoals meer ontslagen zeezendercollega’s, de overstap naar het gehate publieke bestel.
Ze gaat voor de NOS programma’s presenteren op Hilversum 3 (het huidige 3FM). Als in 1976 Veronica als publieke omroep (de VOO) tot het bestel toetreedt, keert ze terug bij haar oude kompanen. Ze presenteert kortstondig de eerste VOO-uitzendingen op Hilversum 4, de net gestarte klassieke zender. Pas jaren later horen we haar weer terug achter de microfoon, als ze in de jaren tachtig op de woensdag opnieuw Tineke op Hilversum 1 (het huidige Radio 2) brengt. Daarnaast doet Tineke tv-ervaring op door een regiecursus te volgen. Dan lonkt de tv en neemt ze ook voor de camera plaats, waarna ze een uiterst succesvolle talkshow neerzet. De radio legt het dan af en Tineke is meer dan 15 jaar niet meer te horen.
Pas begin deze eeuw is Tineke weer als disk-jockey te beluisteren, op de gouwe ouwe zender Radio 192. Menig oud-zeezender collega draait daar, net als Tinus, de muziek van toen, “met het gevoel van nu”. Wederom is het even Koffietijd. Haar wereldberoemde jingle “1-2-3-4-5-6-7-8-9-Tiiiiiieeeeneke” klinkt weer door de ether! Niet voor lang, want de zender is geen lang leven beschoren. Maar het geeft wel aan dat Tineke de radio niet laten kan.
Vanaf 2010 is ze dagelijks terug, op NPO Radio 5 met De Tinekeshow voor Omroep MAX. In DeTinekeshow zijn wederom de plaatjes van vroeger te horen, maar is er ook ruimte voor interviews en gesprekken die zowel haar inhoudelijke ambities als de sfeer uit haar tv-talkshows in herinnering roepen. De cirkel lijkt rond. Tinus is weer net zo’n voorbeeld voor haar luisteraar, maar nu omdat ze als senior zo actief blijft en haar drive om dagelijks te willen presenteren inspirerend werkt. Zo heeft Tineke de Nooij meerdere generaties geïnspireerd en voelt het alsof de grande dame nooit van de Nederlandse radio af is geweest.
Over oudgedienden zijn wij soms cynisch want in het calvinistische Nederland ruilen we mensen na jaren trouwe dienst rücksichtlos in en vergeten we trots te zijn op wat ze betekend hebben. Heritage moet je koesteren. Wat dat betreft kunnen wij nog iets leren van landen als Amerika en Engeland.
De jury heeft unaniem gekozen voor Tineke omdat deze sterke vrouw heeft laten zien dat vallen en opstaan bij het leven hoort. Dat je nooit opgeeft. Dat radio geen baantje is maar ‘a way of life’. Deze pioniers moeten wij omarmen. Een ereplaats geven. Een standbeeld. Laat deze vrouw een voorbeeld zijn. Maar liefst 55 jaar een rechte carrièrestreep radioliefde brengt dan ein-de-lijk die welverdiende Marconi Oeuvre Award. De Emelia Earhart van de Nederlandse radio: Tineke de Nooij!
Marconi Award voor Aanstormend Talent - Juryrapporten
Bas Menting
Dat Bas een kameleon kan zijn bewijst zijn rijke radio– én video verleden: Via Radio HTR, OKÉ FM en Glow FM besluit Bas de stap te wagen naar de radiotalentendag van de 538 Groep.
Bij de airchecks begeleid door 538 DJ’s viel niet alleen zijn nuchtere, natuurlijke presentatiestijl snel op, maar ook zijn bredere talent: naast DJ is Bas een getalenteerd videomaker, getuige het feit dat hij naast de radio-opleiding ook zijn filmopleiding in Den Bosch afrondt.
Juist dat maakt hem een radiomaker voor de toekomst. Bas beseft dat een on-air personality meer kan met z’n doelgroep. Met zijn creativiteit in audio en video maakt hij contact op vele manieren, zonder daarbij zichzelf op een voetstuk te plaatsen. Hij staat tussen zijn luisteraars en juist dát maakt hem bijzonder. Hij heeft een verfijnd gevoel voor strakke, maar wel persoonlijke radio die contact maakt.
Met gevoel voor, sfeer timing en de – altijd lastige – kunst van het weglaten, is Bas een radiomaker om mee rekening te houden. In zijn recente jaren laat hij steeds meer lef zien in presentatie en vormgeving en dat geeft z’n talent vleugels. Laat dit juryrapport de uitnodiging zijn om nóg meer te verrassen en al je talent maximaal tot bloei te laten komen!
Eva Cleven
Vorig jaar trok Eva Cleven al de aandacht van de jury van de Marconi Awards door haar frisse, natuurlijke en vrolijke manier van presenteren. Dit jaar stak ze boven het maaiveld uit doordat ze liet blijken dat ze ook nog eens snel groeit en heel veel heeft bijgeleerd in een jaar tijd. Haar taalgebruik is creatief en vloeiend, haar toon is enthousiast en betrokken, en ze houdt duidelijk van muziek en van het voeren van gesprekken.
Door haar verschijning en uitstraling verbaast het de jury niet dat ze inmiddels ook op televisie te zien is. Ook in interviews en reportages op festivals is ze een sprankelende, naturele verschijning waar je naar wilt luisteren en kijken. Maar op de radio missen we het plaatje niet. Ze straalt, ook al is ze enkel te horen. Een gave.
De jury kan er niet omheen dat Eva de gunfactor heeft: je wil graag naar haar luisteren en haar toelaten in je huis, auto of gewoonweg in je oren. De talenten van Eva vallen steeds meer mensen op. Hoog tijd om de Marconi Award voor Aanstormend Talent daar aan toe te voegen.
Jordi Warners
Twee jaar op rij genomineerd worden voor de categorie Aanstormend Talent, dan moet je toch iets blijvends goed doen. De eerste keer in 2015 werd door Jordi zelf als hoogtepunt in z’n carrière genoemd. “Ik mocht gewoon op de eerste rij zitten van het RadioRing Gala met al m’n radio idolen. Vergeet ik nooit meer.” Het is ook zijn werkgever niet ontgaan. SLAM! bood hem april 2016 een vast contract. Sinds september van vorig jaar maakt hij elke doordeweekse avond van tien tot middernacht twee uur lang de ether onveilig op de voor de jonge doelgroep zo cruciale uren. RadioRing-finalist Bij Igmar moest er zelf voor inkrimpen.
Als je Jordi alleen hoort, dan is er een strakke dj met de juiste toon die al hoorbaar veel radio uurtjes heeft gemaakt. Als je zijn radiohoofd er bij ziet, valt het unieke van zijn persoon nog meer op. Hoe kan deze bescheiden jongen met z’n lichtblonde kuif en donkerzwarte bril zo extravert zijn als je een microfoon voor hem houdt? Of een camera op richt, want Jordi gebruikt alle mediatypes waar ze zijn ‘merk’ versterken.
Jordi bedenkt items waardoor er vanaf alles gebeurt in z’n show. Het Weerlezen met Hindernissen spreekt aan. Probeer maar een stoïcijns door te lezen als er een vogelspin op je arm omhoog kruipt, als je beschoten wordt met een paintball geweer, of terwijl er stroomstootjes op jou worden toegediend. De luisteraar mag de nieuwe uitdaging bedenken, Jordi geeft alles voor de radio. Op een jong station met veel dance in de programmering, weet Jordi toch een eigen gezicht te zijn en groeit hij nog steeds.
Rob Janssen
Als je een keer een avondje gaat stappen met Rob Janssen - zeker beneden de rivieren - dan duurt het niet lang voor hij, ondanks het ontbreken van de kenmerkende snor en warrige pruik die bij z'n alter ego horen, wordt nageschreeuwd: "Heeee Lamme Frans"!
Na een eerste jaar als Gerst door het leven te zijn gegaan (want zijn carnavalsnummer Ik Laat Je Thuis was een parodie op Ik Neem Je Mee van Gers) is zijn carnavals-personage Lamme Frans niet meer weg te denken met een jaarlijkse feestkraker.
Deze nummers zijn carnaval, maar niet plat. Slim, maar niet makkelijk. Het kenmerkt ook het werk van Rob Janssen als radiomaker. Lach of ik schiet, maar het gaat wel ergens over. Dat was een jaar lang te horen in het nachtprogramma Orde van de Nacht dat Rob samen met Jasper Leijdens in de 3FM nacht presenteerde, maar komt ook tot zijn recht nu hij als solo-dj in het weekend van 3FM overdag te horen is.
Waar veel grappenmakers op de radio niet per se vakkundig een plaatje aan kunnen kondigen en andersom, komt Rob met beide weg. Prima DJ, briljante sketches en spitsvondige grappen. Of hij nu pretendeert als dove man te klagen over z'n slechte gehoorapparaat bij een dierenwinkel, onnavolgbaar BN'ers imiteert voor z'n wekelijks terugkerende Mediacafé of collega-DJ's "roast" in een zelfgeschreven lied op Pampus, de creativiteit spat er van af.
Leuk Is Anders, De Dik Voormekaar Show, Ronflonflon, stuk voor stuk legendarische namen uit de radiogeschiedenis van programma's die anders waren dan de rest. Het zou ons niets verbazen als Rob Janssen daar ook in de 21 eeuw nog een naam aan toe kan voegen.
Marconi Award voor Beste Zender - Juryrapporten
100% NL
100% NL is zo’n station dat je in het buitenland op zou zetten om iets mee te krijgen van de local flavor. De lokale smaak, dus. Spreek je moerstaal, jury! Die uitdrukking, spreek je moerstaal, heeft 100% in brede zin tot de hare gemaakt. Daardoor hoor je hoeveel Nederlandse kwaliteitsmuziek er is. Waar andere stations zich er voor lijken te schamen of het met tegenzin draaien, heeft 100% NL de popmuziek van Nederlandse bodem tot kern van haar programmering gemaakt. Niets mis met een station waar jong en oud de hele dag kunnen meezingen!
En het format is een succes. In zijn tienjarige bestaan is 100% uitgegroeid tot een top 10-station dat het aanbod aanvult en het spectrum verruimt. Ondanks de komst van online muziekdiensten luistert de grootste groep luisteraars voor de muziek naar de radio. 100% heeft dat goed begrepen; de muziek vormt de hoofdmoot in het format, presentatie neemt een bescheiden plaats in.
Vanaf het ontstaan van de zender is het een uniek radio avontuur te noemen, mede vanwege de bewonderenswaardige juridische strijd om een FM-frequentie te krijgen. Sinds de toen ingezette koers is de zender alleen maar gegroeid en een inmiddels niet meer weg te denken merk in de radiomakrt geworden. 100% NL heeft alles in zich om, met toevoeging van enkele full service elementen, het nieuwe oude Radio 2 te worden. Een zender voor de hele familie.
NPO Radio 2
Vroeger was Radio 2 de zender waar je ouders naar luisterden… maar er is een hoop veranderd! De programmering heeft een forse verjongingsslag doorgemaakt. De eerste stappen werden gezet in 2014: de komst van Gijs Staverman en Wouter van der Goes on air. Vervolgens kwam Jurre Bosman als nieuwe zendermanager. Samen hebben ze een nieuwe koers ingezet, en werd de concurrentie al snel duidelijk; het nieuwe NPO Radio 2 is een slapende reus!
In 2015 werd er verder gebouwd; Gerard Ekdom en Rob Stenders worden van 3FM gehaald, het muziekformat verandert en er zijn meer uitzendingen vanuit het land. De muziek is AAN, en de luisteraars zijn méé.
Ook in 2016 is er verder gebouwd; de komst van Ruud de Wild wordt aangekondigd, en heel radioland zit met gespitste oren te wachten. De gedaanteverwisseling van Radio 2 lijkt voltooid. Het nieuwe NPO Radio 2 is een afwisseling tussen de vaste bakens, die jaar na jaar succesvol blijken te zijn, en een spannende, nieuwe programmering. Zal de slapende reus in 2017 wakker worden, en boven zichzelf uitstijgen?
Deze nominatie komt niet voor ‘t eerst; Radio 2 pakte al vier keer de Marconi Award voor Beste Zender. Maar de laatste bekroning stamt al weer uit 2001. Nu Radio 2 niet alleen relevant, maar ook vernieuwend is, rechtvaardigt dat volledig deze herhaalde finaleplek voor de Marconi Award voor Beste Radiozender.
Radio 538
Turn me on. Are you in. 1 station alle hits. The beat of the moment. Radio = 538.
Radio 538 is het allemaal. Een bekend gezegde luidt: aan de top komen is moeilijk, er blijven is nog veel moeilijker. Radio 538. Al jarenlang een marktleider. Een winnaar.
In 2009 won Radio 538 ook de Marconi Award voor beste zender. De jury roemde toen de zender voor de uitgekiende mix van muziek, marketing en programmering. De grootste zijn in de concurrerende radio omgeving was ook 7 jaar geleden geen vanzelfsprekendheid.
3,5 miljoen luisteraars lachten in 2016 om Bauer, Borsato, Froger en Joling die tegelijkertijd aan de lijn hingen bij Edwin Evers en hoorden hoe Coen en Sander Kenny Boeijen uitriepen tot de faamnaam van 2016. Kerndoelgroepen werden getrakteerd op 538XXL Live, 538JingleBall, 538DJ Hotel en 538Koningsdag.
Wie de afgelopen zomer door de stad liep, kon er haast niet om heen: de nieuwe abri campagne van Radio 538 waarbij een schaars geklede vrouw met een poes voor d’r kruis op een bank zit. Volgens de Reclame Code Commissie overschreed de poster de grenzen van hetgeen wat volgens huidige maatschappelijke opvattingen toelaatbaar is. Het advies was dan ook om zo maar niet langer reclame te maken. Toch deed de campagne zijn werk. 538 ging vooraan de zomer door.
Radio 538. Een ijzersterk radiomerk met succesvolle programma’s, opvallende marketing, digitale innovatie en interactie met een grote groep luisteraars.
Radio 538. Winnaar van de Marconi Award Beste Zender 2016!
Impact Award: NPO Radio 1 Sportzomer
Het aantal grote sportevenementen dat plaatsvond in de zomerperiode van 2016 was voor NPO Radio 1 aanleiding om de programmering van 10 juni tot en met 21 augustus aan te passen onder de noemer ‘De Radio 1 sportzomer’. De reguliere programmering werd zeven dagen in de week vrijwel helemaal schoongeveegd. Met live verslagen van het EK voetbal en de Tour de France in Frankrijk en de Olympische Spelen in Rio hoefde Nederland niets te missen van deze mega sport evenementen.
Maar de Radio Sportzomer kreeg ook de nodige kritiek. Een aantal luisteraars beklaagde zich over de hoeveelheid zendtijd die de sport kreeg toebedeeld. Andere media gaven die kritiek alle ruimte, en bijna alle media columnisten sloten zich daarbij aan. Radio 1 zou als nieuwszender haar luisteraars onvoldoende bedienen in een zomer waarin er zoveel gebeurde wat nieuwswaardig was en duiding behoefde. Daarmee reikte de impact van de Sportzomer als radio evenement verder dan de vaste luisteraar. Hoewel de kritiek ook gewoon besproken werd op datzelfde NPO Radio 1.
Drie maanden later was de kritiek verstomd en bleek de Sportzomer een groot succes. Met een marktaandeel van 8,1 in de periode juli - augustus scoorde Radio 1 tien procent boven haar gemiddelde aandeel en boven dezelfde periode een jaar eerder. Vrijwel alle andere radiozenders leverden tijdens de Sportzomer marktaandeel in.
In 2016 was de impact van die NPO Radio 1 Sportzomer in de radiomarkt groter dan ooit tevoren. Radio 1 is er in geslaagd om een journalistiek radio evenement neer te zetten waarmee de vaste luisteraars maar ook veel nieuwe luisteraars worden bereikt.