Alles over de RadioRing 2006

Er was eens...een merkwaardig mediamagazine van de AVRO op Radio 2. Het heette Antenne 2. Het was uniek, nieuwsmakend, hoogst origineel, eigenzinnig, vervreemdend, informatief, service-gericht, vreemd maar wel lekker...

Kortom, het was Radio zoals radio bedoeld is.

Een broer voor de Gouden Televizier-Ring  

De makers, Roeland van Zeijst (presentator) en Arjan Snijders (eindredacteur) droomden over een radiopublieksprijs, naast de al bestaande Televizier-Ring. De RadioRing moest ie heten. Typisch iets voor hen om dat te verzinnen. Maar als gewone Antenne 2 mannetjes kregen ze die prijs niet van de grond. Toen Antenne 2 in 2005 werd afgeschoten, kreeg Arjan de kans om eindredacteur AVRO Radio 2 & 3FM te worden. Dat deed hij en op de vraag: "Wat wil je nu gaan doen dan?", was één van zijn antwoorden: die RadioRing gaat er nu alsnog komen!

Er bestond - vreemd genoeg - nog geen publieksprijs voor radioprogramma's en radiohelden. Hoog tijd om tachtig jaar na de start van de radio dat toch maar eens te doen. En waar anders en beter dan bij de onafhankelijke AVRO die al een tv-publieksprijs heeft? En dus kon Arjan Snijders in samenwerking met Televizier de allereerste Gouden RadioRing opzetten en organiseren.

Die eerste uitreiking vond plaats in de tv-studio van de AVRO in het AKN-pand in Hilversum. De genomineerden (die ook nog niet wisten wat ze boven het hoofd hing!) werden in een limousine naar het gebouw gereden om daar op een rode loper ontvangen te worden. Giel Beelen weigerde de autorit en kwam te voet naar de studio wandelen. Bij de opening door radiobaas Koop Geersing werd trots vermeld dat de Gouden Televizier-Ring er een broer bij had gekregen. AVRO-presentator Hans Schiffers (die de uitreiking jaarlijks in zijn show AVRO Schiffers.fm mag brengen) maakte hierna duidelijk binnen welke categorieën prijzen te winnen waren. Ook interviewde hij de initiator Arjan Snijders en de notaris Nolly Van Berge. Nadat de allereerste winaars van het Gouden Radio-Oortje, de Zilveren RadioSter Vrouw en de Zilveren RadioSter Man bekend werden gemaakt, brak het moment aan om de allereerste winnaar van de Gouden RadioRing 2006 bekend te maken. De winnaars en andere radiohelden werden ook achteraf geïnterviewd. En een vaste traditie was geboren. Nederland had er direct een volwassen publieksprijs bij!

De genomineerden in 2006 

Gouden RadioRing: Evers staat op (Radio 538), Claudia d'r op (VARA 3FM) en GIEL (VARA 3FM) 

Zilveren RadioSter Vrouw: Claudia de Breij (VARA 3FM), Sophie Hilbrand (BNN Radio 1) en Froukje de Both (Radio 538) 

Zilveren RadioSter Man: Edwin Evers (Radio 538), Giel Beelen (VARA 3FM) en Ruud de Wild (Radio 538) 

Gouden Radio-Oortje: 3FM Serious Request (3FM), Evers staat op vanuit de woonkamer van Frans Bauer (Radio 538) en Top 2000 (Radio 2)

De Winnaars in 2006 

Gouden RadioRing: Evers staat op (Radio 538) 

Zilveren RadioSter Vrouw: Claudia de Breij (VARA 3FM) 

Zilveren RadioSter Man: Edwin Evers (Radio 538) 

Gouden Radio-Oortje: Serious Request vanuit het Glazen Huis in Utrecht (3FM)

De prijzen werden in 2006 uitgereikt door: 

De Gouden RadioRing: Robert ten Brink (oud radio-dj en stem van de boertige Sinterklaas in Frits Spits' Avondspits) 

Zilveren RadioSter Vrouw: Dave Kentie (vorige radiochef bij BNN van Claudia de Breij) 

Zilveren RadioSter Man: Ronald de Boer (voetbalheld en vaak getypeerd door Edwin Evers) 

Gouden Radio-Oortje: Arend Langenberg (nieuwslezer ANP en Veronica en mee gereisd naar het evenement 'Curry trouwt luisteraars in Las Vegas' en 'Curry in Irak').

Deel dit artikel