Alles over de RadioRing 2016

Ook over radiojaar 2016 werd het publiek gevraagd wat hun favoriete radioprogramma, radiovrouw en radioman is. De elfde editie van het RadioGala van het Jaar werd 19 januari 2017 georganiseerd.

Vanaf 1 december 2016 kon je weer kiezen welk programma de Gouden RadioRing, en welke presentatoren de RadioSterren over het afgelopen radiojaar moesten winnen. Nieuw was de uitbreiding van de longlist voor beste radioprogramma. Evenementen en kortdurende radioshows zijn vanaf nu toegevoegd aan de lijst. Radio-evenementen als de Top 1000 Aller Tijden, Serious Request, 538 Hotel, de Sky kerstmaand en de Sportzomer maakte daarmee ook kans op de enige Nederlandse publieksprijs voor radio. Deze uitbreiding van de longlist is een idee van het longlistoverleg wat voorafgaand aan de stemperiode werd georganiseerd.

De genomineerden van de Marconi Award voor Aanstormend Talent deden dit jaar samen iets heel bijzonders, ze hebben namelijk twee uur samen radio gemaakt een dag voor het Gala! Luister het eerste en tweede uur terug via de links!

De 11e editie van het RadioGala was terug in Theater Gooiland, waar de prijs drie maal eerder werd uitgereikt. Na een uitstapje voor de jubileumeditie van 2015 is daarmee weer gekozen voor Hilversum Mediastad als thuisbasis voor de radioprijzen. Op het RadioGala werden naast de drie publieksprijzen ook de vier vakjuryprijzen uitgereikt, de Marconi Awards. 

De presentatie van het RadioGala was in handen van AVROTROS-dj Jan-Willem Roodbeen. Er waren diverse acts tijdens de show dit jaar, zo speelde het Radio Filharmonisch Orkest bij elke uitreiking de jingles van de winnaars, waren er twee dansers van Amenti Collective, gaf Dolf Jansen een optreden en verzorgde Jordi van de Bovenkamp samen met Johan Kampman voor scherpe oneliners. Ook gaf Gouden RadioRing uitreiker Ad Visser nog een mooi optreden voor hij de winnaar aankondigde.  

De genomineerden 2016

Gouden RadioRing: Ekdom in de Ochtend (BNN-VARA), Helemaal Haandrikman (KRO-NCRV), de Top 2000 (NPO Radio 2)

Zilveren RadioSter Vrouw: Roosmarijn Reijmer (VPRO), Eva Koreman (BNN-VARA), Annemieke Schollaardt (AVROTROS)

Zilveren RadioSter Man: Bert Haandrikman (KRO-NCRV), Gerard Ekdom (BNN-VARA), Rob Stenders (AVROTROS)

De Winnaars 2016

Gouden RadioRing: Helemaal Haandrikman (KRO-NCRV)

Zilveren RadioSter Vrouw: Eva Koreman (BNN-VARA)

Zilveren RadioSter Man: Gerard Ekdom (BNN-VARA)

De prijzen werden uitgereikt door: 

De Gouden RadioRing: Ad Visser 

Zilveren RadioSter Vrouw: Mirjam von Banisseht    

Zilveren RadioSter Man:  Paul van der Lugt

Marconi Award voor Beste Zender: Iwan Reuvekamp

Marconi Oeuvre Award: Ad Bouman

Marconi Award voor Aanstormend Talent: Timo Kamst

Marconi Impact Award:  Diederik Smit 

De Genomineerde van de Marconi Awards 2016:

Marconi Award voor Beste Zender: 100% NL, NPO Radio 2, Radio 538

Marconi Award voor Aanstormend Talent: Eva Cleven (FunX, VPRO), Rob Janssen (AVROTROS, NPO 3FM), Bas Menting (Radio 538) en Jordi Warners (SLAM!)

Uitslag Marconi Awards 2016

Beste Zender: Radio 538

Oeuvre Award: Tineke de Nooij

Aanstormend Talent: Eva Cleven 

Impact Award: De NPO Radio 1 Sportzomer

Deel dit artikel