Het noorden van Nederland is deze aflevering aan de beurt. Piet Hein Eek moet daarom een flinke reis met de auto maken: van Zaanstad tot Friesland.
Hembrugterrein
Hij start bij het Hembrugterrein. Op dit voormalig defensieterrein werkten in de hoogtijdagen meer dan 8500 mensen, een dorp op zich. In 1875 werd het Noordzeekanaal op deze plek gegraven en tegelijkertijd werd de spoorbrug - waar het terrein naar is vernoemd - de Hembrug gebouwd. Het terrein van 42,5 hectare bestaat uit een aantal gebouwen en een groot bos waar vroeger wapens en explosieven werden getest. In 2013 werd nog onderzocht of er mosterdgas en andere gevaarlijke stoffen op het terrein waren achtergebleven.
Sinds 2011 zijn veel gebouwen opgeknapt en huren particulieren en bedrijven ruimtes voor ateliers, studio's en horecagelegenheden. Ook zijn er regelmatig evenementen en festivals op het terrein. Er staan maar liefst 35 rijksmonumenten en 22 gemeentelijke monumenten op het Hembrugterrein. In 2017 kocht een bureau het bebouwde deel van het terrein van de gemeente en kondigde aan een flink aantal woningen en 25.000 vierkante meters aan bedrijven, kantoren en winkels te willen bouwen.
Marine Artillerie Waffenkommando
In Den Helder staat nog meer militaire historie, het Marine Artillerie Waffenkommando, ook wel het Casino genoemd. Dit gebouw is rond 1942 gebouwd door de Duitsers en mogelijk werd vanaf deze plek de aanvoer van voorraden wapens van de Duitse marine gecoördineerd. Een bijzonder gebouw, met zuilen en trappartijen dat zich midden in een woonwijk bevindt. In 2009 werd een groot deel van het pand verwoest door een brand en het stond lange tijd op punt van instorten. In het voorjaar van 2019 moet hier een expeditiecentrum over de Atlantikwall komen. Deze 'wall' was tijdens de Tweede Wereldoorlog de verdedigingslinie van de Duitsers langs de westkust van Europa.
Blokhuispoort
Piet Hein Eek eindigt bij voormalig gevangenis de Blokhuispoort in Leeuwarden. Het huidige gebouw is grotendeels in de negentiende eeuw gebouwd maar er zijn overblijfselen van een gevangenis die dateren uit de zestiende eeuw. In de jaren 30 was hier o.a. de Bende van Oss opgesloten. In het complex worden ruimtes verhuurd voor allerlei activiteiten en culturele uitingen. Je kunt een rondleiding krijgen in de cellen en je zelfs laten 'opsluiten' in een van de hotelkamers.
Hieronder zie je hoe de Blokhuispoort ontstaan is.