De reis van Piet Hein Eek zet zich voort in het midden van het land. 

Sanatorium Zonnestraal in Hilversum

De eerste stop is het voormalige TBC-sanatorium De Zonnestraal. Het gebouw is ontworpen door architect Jan Duiker, omdat Berlage geen tijd had, en het hoofdgebouw werd in 1928 geopend. Het lichte complex was bestemd voor diamantslijpers die tuberculose hadden opgelopen. Het is gebouwd tussen de heide en bossen om de patiënten met frisse lucht en veel licht te laten opknappen. Dit zie je terug in de grote ramen en de vele balkons van het gebouw. 

Cantonspark in Baarn

In het Cantonspark in Baarn bezoekt Piet Hein Eek een oude kas die inmiddels weer is opgeknapt. Al is het vinden van een nieuwe functie voor dit gebouw toch nog wel een uitdaging. De kas hoorde bij de botanische tuin die de Utrechtse Universiteit creëerde toen de tuin in 1918 in hun bezit kwam, ter ondersteuning van onderzoek en onderwijs. Voorheen was het park deel van een landgoed (Schoonoord) en vervolgens van de rijke Amsterdammer August Janssen (directeur van Indische Cultuurondernemingen). Janssen had in Baarn verschillende villa’s met de namen Java, Canton en Peking in zijn bezit en vroeg zijn tuinbaas J. Goossen het Cantonspark aan te leggen met kassen en tropische planten en bomen in Indische stijl. 

Fort Vuren

Langs de rivier de Waal bekijkt Piet Hein een bijzonder fort dat deel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: Fort Vuren. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslijn die loopt van Muiden naar de Biesbosch met onderweg meer dan zestig verdedigingswerken. Fort Vuren zelf werd in 1845 gebouwd en is nu in handen van Staatsbosbeheer. In 2013 onderging het fort een restauratie en nu kun je er slapen en eten. Van appartementen tot kamperen en van oude herberg tot restaurant De Fortwachterij. 

Deel dit artikel