Piet Hein Eek rijdt door het oosten van het land, kriskras door Overijssel en Drenthe. Om te beginnen in Hengelo.

IJzergieterij Stork in Hengelo omgetoverd tot locatie De Gieterij van ROC van Twente

Begin 1900 bouwde staalfabriek Stork een ijzergieterij. Nu studeren er ROC-studenten techniek. Stork werd in 1865 opgericht en was gevestigd op een van de grootste industrieterreinen van Nederland, in Hengelo. Vanwege de oliecrisis werd in 1973 besloten de locatie in Hengelo te sluiten en sindsdien lag het terrein er verlaten bij tot het in 2000 werd aangepakt met het project Hart van Zuid Hengelo.

De grote kathedraal-achtige hal van het gebouw is open voor iedereen en vormt zo een gemeenschappelijke ruimte voor alle inwoners van Hengelo. Het industriecomplex moest een Community College worden, naar Amerikaans model: een gebouw van en voor de gemeenschap. Voor de studenten is de locatie perfect zo dichtbij station Hengelo.

De oude locatie van dierenpark Emmen

In Drenthe ziet Piet Hein volop mogelijkheden voor de herbestemming van het oude Dierenpark Emmen. De dierentuin was tot 2015 gevestigd in het centrum van Emmen, maar verhuisde in 2016 naar de overzijde van het centrum onder de naam Wildlands Adventure Zoo, omdat het dierenpark in het centrum niet uit kon breiden.

De dierentuin had op haar oude locatie in het centrum een oppervlakte van 12 hectare en dit gebied is eind juni 2018 opgesteld voor publiek om er te wandelen, te fietsen en te spelen. Je kunt er picknickmanden huren of een lesje yoga mee pikken. De gemeente wil dat de geschiedenis van het gebied door blijft klinken in het nieuwe stadspark: Rensenpark. Het park wordt omgebouwd tot een creatief park waarbij er ruimte is voor kunst, cultuur en innovatie. 

Bekijk de inhoud op Instagram

Van graansilo naar foodhal in Deventer

En in Deventer heeft een oude graansilo al een nieuwe functie gekregen. De Zwarte Silo uit 1923/1924 werd gebruikt voor graan door de firma A.J. Lammers. De silo lag dichtbij de nieuwe binnenhaven en naast het gebouw werden nog een pakhuis met kantoor en een zoutloods gebouwd. Hier zie je in het huidige pand nog elementen van terug, zoals de oude weegschaal waar scheepsladingen mee werden gewogen.

In 2012 werd de silo door BOEi, gespecialiseerd in het restaureren en herbestemmen van cultureel erfgoed, overgenomen van de gemeente en zij toverde de silo om tot de eerste foodhal van Oost-Nederland: Fooddock. Nu kan iedereen in het historische pand genieten van het eten en drinken van de verschillende foodtrucks en het idee sluit goed aan bij de wensen van de gemeente om van het Havenkwartier een levendige wijk te maken met wonen, cultuur, recreatie en werken. 

Deel dit artikel