Piet Hein Eek reist af naar de Randstad en bezoekt een oud zwembad, een vissersboot en een watertoren.

Spaardersbad: wonen in een zwembad

De eerste stop is het oude Spaardersbad in Gouda. Een architectonische parel die in de jaren 30 door crowdfunding avant la lettre tot stand is gekomen. De naam zegt het namelijk al: de leden van een zwemclub spaarden het bad letterlijk samen bij elkaar. Het pand werd in 1938 gebouwd door architect Wolter Bakker, maar stond sinds mei 2013 leeg. Het monument mocht niet worden gesloopt en veel bewoners haalden hier hun zwemdiploma. Nu worden er in het bad zes woningen gecreĆ«erd. 

Tropicana: een kantoorvleugel in een zwembad 

Hierna ruilt Piet Hein zijn auto in voor de watertaxi van Rotterdam. Hij vaart langs het voormalig tropisch zwembad Tropicana dat nu een broedplaats is voor innovatieve bedrijven die werken vanuit het idee van een circulaire economie. Zoals RotterZwam, dat oesterzwammen kweekt met het rest materiaal koffiedik en koffieschilletjes. Zwembad Tropicana sloot in 2010 en werd in 2015 gekocht door de initiatiefnemers van Blue City, die er in 2017 de eerste Rotterdamse circulaire kantoorvleugel realiseerden. Ook neemt Piet Hein een kijkje bij de herbestemming van een oude vissersboot.

Watertoren Dordrecht: een hotel-restaurant in een waterfabriek

Piet Hein Eek legt aan bij Villa Augustus in Dordrecht, een pracht herbestemming van watertoren tot hotel-restaurant die eer doet aan ieder historisch detail. De watertoren werd in 1881 gebouwd en vormde samen met de vijvers een waterfabriek, die het water zuiverde en in de leidingen pompte. Alles op en rond de water toren heeft een herbestemming gekregen: je vindt er nu een hotel, restaurant, tuin, markt en prachtige zalen. 

Deel dit artikel