Dat Claudia mooi was, dat zagen haar klasgenoten van het Spaarne Scholengemeenschap allemaal, maar dat zij slechts een paar jaar later een topmodel in Indonesië zou zijn, dat had helemaal niemand achter haar gezocht. 

Claudia Rademaker groeide op als Indisch meisje in het Haarlemse Parkwijk. Op de lagere school had ze het niet makkelijk, ze was het enige donkere meisje in haar klas op de lagere school en dit leidde tot pesterijen van haar klasgenoten. Dit had een grote impact op Claudia.

Onzekerheid

Op de middelbare school ontwikkelde ze zich tot een prachtige tiener en maakte ze veel nieuwe vrienden. Ze was ze door iedereen geliefd, maar Claudia bleef onzeker.   

Miss Haarlem

Nadat ze haar HAVO diploma had gehaald vonden haar ouders het tijd dat Claudia uit haar schulp zou kruipen, ze gaven haar op voor de Miss Haarlem verkiezing die zij ook meteen won! Toen Claudia eindelijk ook in zichzelf begon te geloven ging het snel. Het modellenwerk bracht haar naar Azië en in Indonesië groeide zij uit tot een van de meest bekende modellen. Ze trouwde met een welgestelde man en Claudia leefde als een prinses.

Gevangen

Maar het sprookje kende ook een keerzijde; als je opgroeit met een minderwaardigheidscomplex dan is het moeilijk om je eigen grenzen aan te geven en Claudia voelde zich gevangen in een gouden kooi.

School of Economics

Na vele jaren van verdriet en angst heeft Claudia zich weten te ontworstelen uit het milieu waarin zij niet zichzelf kon zijn. Momenteel leidt ze een leven in het Zweedse Stockholm. Ook hier werkte zij keihard om af te rekenen met het stemmetje van binnen dat haar vertelde dat ze niet goed genoeg was. Aan de befaamde Stockholm School of Economics behaalde ze haar PHD.

Inmiddels gebruikt Claudia haar uiterlijk én haar hersenen om zich in te zetten voor kinderen die het net als zij moeilijk hebben op school. Met haar bedrijf wil Claudia ervoor zorgen dat iedere leerling recht heeft op gelijke kansen.

Het verhaal van Claudia zag je in Het Mooisje Meisje van de Klas, uitgezonden op 27 juli 2020. De herhaling op 15 januari 2022 op NPO 1.

Deze aflevering terugkijken

Deel dit artikel