Jaap ontmoet in 2018 de rebelse Steffi de Pous (35) op het Griekse eiland Lesbos. Hier heeft ze de stichting Because we carry om bootvluchtelingen te helpen en ook deze runt ze weer op geheel eigen wijze.

clock update 10 sep 2020, 13:27
Brand in kamp Moria

Op 8 september 2020 woedt er een grote brand in kamp Moria. De 13.000 bootvluchtelingen die er woonden, en in lockdown zaten vanwege het coronavirus, hebben niets meer. Steffi: 'De mensen hadden al alles verloren, hun land, hun familie. En nu ontnam een vlammenzee het dak boven hun hoofd. De ellende houdt niet op, ze moeten weer vluchten.'

 

"En nu? Heel Moria is weg. 13.000 mensen hebben helemaal niets meer. We weten het even niet. We huilen, we ademen diep in. En gaan een plan maken voor de beste manier om de moeders en kinderen op de vlucht te helpen. - Because we carry"

blockquote
Arme arme mensen… arme arme kinderen...
Because we Carry

We schamen ons

"Wij vinden dat Iedereen recht heeft op het hebben van een veilige plek, het gevoel van veilig zijn. Mensen op de vlucht hebben onze hulp nodig in hun zoektocht naar deze veiligheid. Na het zien van vreselijke beelden op het nieuws in 2015 zijn wij de mensen gaan helpen die gevlucht op overvolle rubberen bootjes aankomen op Lesbos- Griekenland. Verstopt voor de buitenwereld wachten duizenden gevluchte mensen in de twee kampen van het eiland op hun procedure. Door angst van het Europese volk overgelaten aan hun lot. Wij schamen ons ervoor dat we zo met mensen om gaan. Dat we ze als minder behandelen. Zonder ons te bemoeien met politiek gewoel helpen wij hen dag in dag uit", aldus Steffi in 2018.

"Het begon allemaal met het uitdelen van babydragers, bananen, water, droge kleding en dekens. Maar als snel namen we grotere verantwoordelijkheden, waaronder het verse dagelijkse ontbijt voor de inmiddels 1300 bewoners van campus Kara Tepe. We organiseren activiteiten op de beide kampen voor jong en oud en creëren op allerlei manieren veiligheid, verbondenheid, laten mensen weer een beetje mens zijn en zorgen voor een glimlach en gezelligheid", aldus Steffi.

Wil jij ook helpen? → Alles over Because we Carry op Lesbos

Over de uitzending van Het Mooiste Meisje van de Klas met Steffi

Hoewel in de jaren ’90 op de Vrijeschool in Zeist veel bijzondere leerlingen rond lopen, valt de prachtige blonde Steffi nog meer op. Niet alleen haar opvallende kleding trekt de aandacht, ook haar gedrag. 

Op 14-jarige leeftijd wordt ze al door haar moeder afgezet voor discotheek iT in Amsterdam. Steffi is gewend haar eigen plan te trekken en niets of niemand lijkt haar daar bij tegen te kunnen houden. Totdat er in 2015 een tumor in Steffi’s hoofd ontdekt wordt. Ook dit pakt ze op haar eigen manier aan en ze gooit het roer drastisch om. 

(Uitzending van 11 juni 2018, hier boven terug te zien)

Meer over de brand in Moria bij Eenvandaag → 'Nu echt tijd om kinderen op te vangen en onderdak te geven'

Deel dit artikel