Op 3 januari 2008 werd de allereerste uitzending van Het Mooiste Meisje van de Klas uitgezonden. Al dertien jaar gaat Jaap Jongbloed op zoek naar dat onbereikbare meisje uit de klas op wie alle jongens verliefd waren. Op 11 mei 2021 wordt de 100ste aflevering uitgezonden. Wij spraken presentator Jaap Jongbloed.

Wat maakte Het Mooiste Meisje van de Klas zo speciaal? Maar ook: Hoe is ze terechtgekomen, wat is er met haar gebeurd, heeft ze nog contact met vroegere klasgenoten en was hun schoonheid een garantie voor succes?

Ondertussen hebben al 100 Mooiste Meisjes met allemaal hun persoonlijke en bewonderenswaardige verhaal de revue gepasseerd. Het zijn stuk voor stuk boeiende verhalen vol herkenning met een vleugje nostalgie over schoonheid en de keuzes in het leven. Wij spraken presentator Jaap Jongbloed over Het Mooiste Meisje van de Klas.

Kun je je het eerste meisje nog herinneren?

"Dat is lang geleden! Maar dat was Birke uit Bergen: blonde krullen en een fascinerend levensverhaal..."

Mooiste-Meisje-Birke.jpg
Bron: AVROTROS
Birke, het eerste meisje uit Het Mooiste Meisje van de Klas
Mooiste-Meisje-Birke.jpg

→ Bekijk de allereerste aflevering van Het Mooiste Meisje van de Klas

Wat was een van jouw mooiste momenten?

"De mooiste momenten zijn steeds de waardevolle ogenblikken waarop mij een eerlijk en openhartig kijkje wordt gegund op de intiemste zielenroerselen van de vrouwen. Ik voel me elke keer weer ontzettend bevoorrecht, dat ik daar deelgenoot van mag zijn.

Een ontroerend voorbeeld is het gesprek dat ik mocht voeren met Juliette - vanwege corona nota bene via Skype - kort voordat ze overleed aan kanker."

Juliette-update-overleden.jpg
Bron: AVROTROS
Juliette overleed kort na de opnames
Juliette-update-overleden.jpg

Welke verhalen zijn je het meest bijgebleven?

"Allemaal: van nummer 1 tot en met nummer 100! Als ik er toch twee moet noemen dan zijn dat Claudia Rademaker en Reshma Roopram. Het harteloze gepest wat ze als meisjes van kleur op school is aangedaan raakt me diep."

Jaap-Jongbloed-Mooiste-Meisje-Reshma.jpg
Jaap in gesprek met Reshma
Jaap-Jongbloed-Mooiste-Meisje-Reshma.jpg

Waarom zijn de verhalen uit Het Mooiste Meisje van de Klas belangrijk?

"Alle verhalen zijn herkenbaar: we gaan allemaal over bergen en door dalen, of we nou de mooiste waren op school of niet. Ik kan me voorstellen dat het geruststellend werkt om dat te beseffen!"

Stoutste dromen

Wat wilde Jaap vroeger zelf eigenlijk worden? "Op de middelbare school ging ik van ene toekomstdroom naar de andere: ik wilde topsporter worden, dan weer politicus, muzikant of wereldreiziger. Het is allemaal niet gelukt... Maar hoe mijn leven daadwerkelijk is gelopen heeft mijn stoutste dromen overtroffen!"

Wie het mooiste meisje uit zijn klas was, kan hij zich niet meer herinneren. "Het waren allemaal bijzondere dames." Hij is erg benieuwd wat er van ze geworden is. 

Jaap-Jongbloed-Mooiste-Meisje-Annemiek.jpg
Jaap op bezoek bij Annemiek op Bonaire
Jaap-Jongbloed-Mooiste-Meisje-Annemiek.jpg

De 100ste aflevering van Het Mooiste Meisje van de Klas zie je dinsdag 11 mei om 20.30 uur op NPO 1. Het leven van Karin wordt ruw verstoord...

Deel dit artikel