Hoewel in de jaren ’90 op de Vrijeschool in Zeist veel bijzondere leerlingen rond lopen, valt de prachtige blonde Steffi nog meer op. Niet alleen haar opvallende kleding trekt de aandacht, ook haar gedrag.

Op 14-jarige leeftijd wordt ze al door haar moeder afgezet voor discotheek iT in Amsterdam. Steffi is gewend haar eigen plan te trekken en niets of niemand lijkt haar daar bij tegen te kunnen houden. Totdat er in 2015 een tumor in Steffi’s hoofd ontdekt wordt. Ook dit pakt ze op haar eigen manier aan en ze gooit het roer drastisch om. 

Jaap ontmoet de rebelse Steffi de Pous (35) op het Griekse eiland Lesbos. Hier heeft ze tegenwoordig de stichting Because we carry om bootvluchtelingen te helpen en ook deze runt ze weer op geheel eigen wijze.

We schamen ons

"Wij vinden dat Iedereen recht heeft op het hebben van een veilige plek, het gevoel van veilig zijn. Mensen op de vlucht hebben onze hulp nodig in hun zoektocht naar deze veiligheid. Na het zien van vreselijke beelden op het nieuws in 2015 zijn wij de mensen gaan helpen die gevlucht op overvolle rubberen bootjes aankomen op Lesbos- Griekenland. Verstopt voor de buitenwereld wachten duizenden gevluchte mensen in de twee kampen van het eiland op hun procedure. Door angst van het Europese volk overgelaten aan hun lot. Wij schamen ons ervoor dat we zo met mensen om gaan. Dat we ze als minder behandelen. Zonder ons te bemoeien met politiek gewoel helpen wij hen dag in dag uit."

"Het begon allemaal met het uitdelen van babydragers, bananen, water, droge kleding en dekens. Maar als snel namen we grotere verantwoordelijkheden, waaronder het verse dagelijkse ontbijt voor de inmiddels 1300 bewoners van campus Kara Tepe. We organiseren activiteiten op de beide kampen voor jong en oud en creëren op allerlei manieren veiligheid, verbondenheid, laten mensen weer een beetje mens zijn en zorgen voor een glimlach en gezelligheid", aldus Steffi.

Wil jij ook helpen? → Alles over Because we Carry op Lesbos

Uitzending van 11 juni 2018

Deel dit artikel