Dit is het verhaal van Reshma Roopram, het meisje met mysterieuze oostelijke looks uit Den Haag. Met haar uiterlijk verlegt ze grenzen. In 2001 vertegenwoordigde ze als eerste vrouw met Aziatische roots een Europees land tijdens de Miss Universe Verkiezing. Maar haar mooie uiterlijk en pittige karakter brengt haar ook in de problemen. In haar jeugd krijgt ze te maken met pesters en dit heeft een grote impact op de rest van haar leven. 

Reshma’s levensverhaal is een inspirerend verhaal over het onrecht van pesten en hoe ze dat op een positieve manier in haar voordeel heeft laten werken. Ook is het een verhaal over hoe discriminatie meerdere kanten kan opwerken. 

Liefdesbrieven

Reshma komt uit een Hindoestaans hecht gezin. Begin jaren ’90 trekt ze met haar prachtige looks de aandacht van vele jongens in Den Haag. Tot ergernis van haar vader weten de jongens zelfs Reshma’s woning te vinden om voor haar en haar eveneens mooie zus liefdesbrieven en cassettebandjes door de brievenbus te gooien.

Mooiste-Meisje-Reshma-model.jpg
Bron: AVROTROS
Reshma trekt niet alleen positieve aandacht
Mooiste-Meisje-Reshma-model.jpg

Gepest

Ook op het St Jans College loeren haar klasgenoten vanuit hun schoolbanken naar Reshma. Niemand kan vermoeden dat enkele jaren eerder, op haar vorige middelbare school, er heel anders naar Reshma gekeken werd. Zij werd toen gepest door een grote groep meiden en jongens.  

Ze begint vrolijk aan de middelbare school. Maar de kwetsbare verlegen Reshma wordt al snel een prooi voor pesters. Na schooltijd stond een groep meiden haar op te wachten en ze werd zodanig gepest, dat haar vader haar een periode lang naar school bracht en ophaalde. 

Na twee jaar gaf Reshma het op en ging ze naar een andere school, het St Jans College. En dat bleek een goede zet want ze komt in een fijne warme omgeving terecht.

Bekijk het fragment over het pesten
blockquote
Haar haren werden uit haar hoofd getrokken
De toenmalige beste vriendin van Reshma

Hoewel het pesten Reshma getekend heeft, weigert zij zich slachtoffer te voelen van het pestgedrag. Ze vindt sowieso niet dat de meningen van andere mensen de keuzes in haar leven mogen beïnvloeden. Zelfs niet als het de mening van haar eigen moeder betreft.

Geen schijn van kans

Op haar tweede middelbare school kon ze weer zichzelf zijn en het verlegen timide meisje ontpopte zich in een verleidelijk fotomodel. Als Reshma door anderen wordt aangemoedigd om zich in te schrijven voor een miss-verkiezing, wil haar moeder Reshma beschermen en zegt dat Reshma vanwege haar huidskleur geen schijn van kans maakt. Dit sterkt de eigenwijze Reshma alleen nog maar meer om dan juist wel mee te doen, en met succes!

Door de Miss-verkiezing gaat de deur naar meer showbizz open: Reshma gaat tv-programma’s presenteren, wordt het gezicht van een tv-zender en wordt gevraagd voor een Bollywod-film. 

Reshma als Miss
Bron: AVROTROS
Reshma als Miss
Reshma als Miss

Veel cynisme

Als Reshma op zoek is naar meer verdieping, komt ze er weer achter dat het stempel ‘Miss’ ook deuren laat sluiten. Zo wordt haar overstap naar de politiek in eerste instantie met veel cynisme ontvangen. Maar ook nu weigert Reshma zich iets aan te trekken van de meningen van anderen. 

Reshma schopt het tot wethouder Jeugd, Zorg, Welzijn & Volksgezondheid en kan nu vanuit haar positie juist de buitenstaanders en zwakkeren in de samenleving helpen. Iets waar ze zich met veel passie voor inzet.

Het verhaal van Reshma zie je dinsdag 6 april om 20.30 uur op NPO 1 in Het Mooiste Meisje van de Klas. 

blockquote
Als bestuurder ben je ook een mens van vlees en bloed
Reshma op Facebook

'Ik vind het uitermate spannend om mijn verhaal met de rest van Nederland te delen. Tegelijkertijd vind ik het juist nu belangrijk om mijn verhaal te doen. Ja ik ben bestuurder/ wethouder en dat klinkt voor velen heel afstandelijk. Ik heb het eigenlijk nooit over mijn privé-leven met anderen.

Maar als bestuurder ben je ook een mens van vlees en bloed, met een eigen verhaal met mooie en ook minder leuke momenten. Juist die ervaringen hebben mij uiteindelijk wel gevormd. Ik heb inmiddels het eindresultaat gezien en herken mijzelf erin. Ik wil iedereen, die hieraan heeft meegewerkt, oprecht bedanken!', aldus Reshma op haar Facebookpagina.

HET MOOISTE MEISJE VAN DE KLAS TERUGKIJKEN

Deel dit artikel