Rembrandt-biograaf Onno Blom maakt een reis door het persoonlijke leven van de in Leiden geboren meesterschilder Rembrandt van Rijn. Zijn werk is wereldberoemd, over zijn leven is veel minder bekend. 

Deze eerste aflevering gaat over de Leidse tijd van de schilder. Rembrandt groeit op in Leiden en start er zijn eerste atelier. Onno Blom onderzoekt de jonge, vormende dagen uit het leven van Rembrandt. Van de molen van zijn ouders tot zijn tijd aan de Latijnse school en de universiteit. De serie schetst de ambities, het karakter en de dromen van de jonge Rembrandt van Rijn.

Er ontstaat een beeld van een jongeman die de wereld wil veroveren en die geen twijfel heeft dat dat ook gaat lukken. We zien dat zijn etsen daarbij een belangrijke rol hebben gespeeld. Als een ware influencer van zijn tijd werd hij door zijn realistische etsen op jonge leeftijd beroemd in heel Europa. Ook Constantijn Huygens, secretaris van prins Frederik Hendrik en prins Willem II, zag zijn talent. Ten slotte vertrekt Rembrandt naar de bloeiende stad Amsterdam, waar hij aan een nieuw succesvol hoofdstuk in zijn leven zal beginnen.

Rembrandt in je vriendenboekje?

Verder kijken met Onno Blom

Wil je na de uitzending van Het raadsel Rembrandt meer weten? Schakel na de uitzending over op NPO 2 Extra voor Verder kijken met Onno Blom, zaterdag 28 september om 21.55 uur. NPO 2 Extra vind je online op de website van NPO Start. Of op tv bij Ziggo op kanaal 222 en bij KPN op 88. Daarna is Verder kijken met Onno Blom terug te kijken op onze website. 

Deel dit artikel