In 1631 komt de jonge belofte uit Leiden in Amsterdam aan om zich daar te vestigen. Zowel zijn carrière als zijn zoektocht naar de liefde verlopen vol voorspoed. Het zijn de gouden jaren voor Rembrandt.

De tweede aflevering van Het raadsel Rembrandt is zaterdag 5 oktober te zien om 21:05 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending terug te kijken op deze pagina.

Rembrandt verhuist naar Amsterdam en brandt van de ambitie en het zelfvertrouwen. Hij komt te werken bij een van de belangrijkste kunsthandelaren van die tijd: Hendrick Uylenburgh, en wordt meester van zijn atelier. Hij krijgt opdrachten van rijke burgers en levert veel portretten af. Bij elk portret wordt Rembrandts roem en rijkdom groter, hij wordt de ster van de stad. 

Ook krijgt Rembrandt in Amsterdam de prestigieuze opdracht voor het schilderen van de anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp. Rembrandt weet daarbij van iets saais iets levendigs te maken. Dit doet hij door de mannen verschillende richtingen op te laten kijken, door te spelen met het licht en er echt beweging in te leggen. Het werk is vernieuwd en zijn doorbraak naar het grote publiek. Rembrandt heeft nu aan zijn voornaam genoeg.

Daarnaast vindt Rembrandt in Amsterdam de liefde in Saskia, met wie hij zal trouwen. Ze is het nichtje van Hendrick Uylenburgh en Rembrandt ontmoet haar als Saskia in Amsterdam komt logeren. Saskia komt uit een welgestelde familie en is een begeerlijke partij voor Rembrandt om te trouwen. Toch blijkt uit zijn beeltenissen van Saskia dat er ook echt sprake was van liefde. Zo portretteert hij haar lachend, tegen de heersende conventie in. Er is één reden om iemand wel lachend af te beelden en dat is als er sprake is van liefde of verliefdheid. 

In deze aflevering volgt Onno Blom Rembrandt opnieuw op zijn dagelijkse gangen: in de Amsterdamse portrettenfabriek waar Rembrandt aan de slag gaat, op zijn reis naar Friesland waar hij Saskia zal trouwen en hij onderzoekt ook welke geluiden Rembrandt hoorde als hij over straat liep.

Het raadsel Rembrandt

In 'Het raadsel Rembrandt' maakt Rembrandt-biograaf Onno Blom een reis door het persoonlijke leven van de Meesterschilder Rembrandt van Rijn. Zijn werk is wereldberoemd maar over zijn leven is veel minder bekend. 

Verder kijken met Onno Blom

Wil je na de uitzending van Het raadsel Rembrandt meer weten? Schakel na de uitzending over op NPO 2 Extra voor Verder kijken met Onno Blom, zaterdag 5 oktober om 21:55 uur. NPO 2 Extra vind je online op de website van NPO Start. Of op tv bij Ziggo op kanaal 222 en bij KPN op 88. 

Deel dit artikel