Dit najaar staat in het teken van twee meesterschilders. Terwijl Nederland het jaar van Rembrandt viert vanwege het 350ste sterfjaar, staan de Zuiderburen stil bij het feit dat Bruegel 450 jaar geleden stierf. Met diverse programma's viert AVROTROS het leven en het werk van zowel Rembrandt als Bruegel. 

Het Raadsel Rembrandt

Wie ken De Nachtwacht niet? Rembrandt is een wereldmerk: zijn werk is bekend van Timboektoe tot Tokio. Maar wie was de man achter de legende? Onno Blom, biograaf van Rembrandt, reist in zijn voetspoor om te ontdekken wie de meesterschilder écht was.

onno_blom_het_raadsel_rembrandt_zittend_kaars_boeken.jpg
Presentator Onno Blom
onno_blom_het_raadsel_rembrandt_zittend_kaars_boeken.jpg

Van molenaarszoon tot Hollandse Meester

In Leiden schetst Onno het beeld van een jonge molenaarszoon vol ambitie en dromen, die ervan overtuigd is dat hij als schilder de wereld zal veroveren. In Amsterdam bezoekt Onno de plekken waar Rembrandt zijn grootste successen boekte, maar ook flinke tegenslagen te verwerken kreeg in zijn persoonlijke leven. Hij gaat op zoek naar het raadsel Rembrandt.

Vanaf zaterdag 28 september te zien, om 21.10 uur bij AVROTROS op NPO 2.

 

Six over Rembrandt

In deze tweede reeks van het programma Six over Rembrandt gaat Rembrandt-kenner Jan Six opnieuw op reis om de kijker kennis te laten maken met schilderijen die voor het grote publiek grotendeels onbekend zijn. In iedere aflevering staat een nieuw thema centraal, zoals Rembrandts meest indrukwekkende zelfportretten. Zo is in New York een werk te zien waarop Rembrandt zichzelf bijna keizerlijk afbeeldde en in de National Gallery in Washington hangt een zelfportret met misschien wel het mooiste glimmertje ooit in een blik geschilderd. Ook bezoekt Jan een Engelse Lord die in zijn statige landhuis een mysterieus portret van Rembrandts hand aan de muur heeft hangen. In vijf korte afleveringen deelt Six ook dit keer zijn unieke kijk op het imposante oeuvre van de veelzijdige Rembrandt.

Six over Rembrandt, 9, 10 en 11 oktober om 22.45 uur en 12 en 13 oktober om 22.30 uur bij AVROTROS op NPO 2.

jan_six_over_rembrandt_vinger_portret_dichtbij.jpg
Presentator Jan Six bestudeert een portret van Rembrandt
jan_six_over_rembrandt_vinger_portret_dichtbij.jpg

Het jaar van Bruegel

Als jij aan de Toren van Babel denkt, zie je dan ook meteen het beroemde werk van Bruegel voor je? Of wie wel eens in een pannenkoekenrestaurant is geweest, herkent het werk de Boerenbruiloft van Bruegel van de placemats. Pieter Bruegel de Oude werd ook wel Boeren-Bruegel genoemd omdat hij vaak het alledaagse, boerenleven schilderde. Zijn andere bijnaam was Pier den Drol vanwege zijn geestige details en absurdistische humor. Hij schilderde de meeste fantasierijke figuren. Maar Bruegel had ook een andere kant. Hij was een groot visionair en virtuoos stilist, een observator van het menselijke die generaties na hem heeft beïnvloed. 

lucas_de_man_in_prent_bruegel_2doc.jpg
Presentator Lucas de Man in een levensgrote Bruegel
lucas_de_man_in_prent_bruegel_2doc.jpg

2Doc: Vlaanderen volgens Bruegel

Presentator Lucas De Man keert terug naar zijn Vlaamse roots en laat de Nederlandse kijker op de sterfdag van Bruegel opnieuw kennismaken met zijn beroemde landgenoot. De werken van Bruegel, waar je door alle minutieuze en wonderschone details uren naar kunt kijken, worden niet voor niets conversation pieces genoemd en dat is precies wat Lucas De Man met kunsthistorici en bekende Vlamingen gaat doen. En wat vind je nu nog terug van het Vlaanderen van Bruegel? Tijdens een wielerkoers in het Vlaamse Pajottenland vertelt de bekende schrijver Dimitri Verhulst over de Vlaamse ziel en legt komiek Jens Dendoncker Breugels typische Vlaamse humor uit. 

Deze 2Doc is maandag 9 september om 20.25 uur te zien bij AVROTROS op NPO 2.

Deel dit artikel