Van de basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome naar het Brugge van Van Eyck en een schilderachtige zonsopkomst op een Engelse klif. Het geheim van de Meester belooft een ware ontdekkingstocht door bijna zes eeuwen Hollandse schilderkunst te worden. Kriskras door de tijd én Europa gaat het team onder leiding van Jasper Krabbé acht nieuwe reconstructieve uitdagingen aan.

Om tot perfecte historisch verantwoorde materialen en levensverhalen te komen, stookt het team houtvuurtjes, wordt opzettelijk een kunstwerk beschadigd, worden stenen vermalen en gif gemengd. En wat doe je als blijkt dat een van de kunstenaars misschien wel een fout verleden heeft?

Trailer Het geheim van de Meester seizoen 3

Welke kunstwerken zie je in het derde seizoen?

Het geheim van de Meester is wederom een spannende zoektocht naar de verhalen van de oude meesters die verscholen liggen in de lagen pigment en vernis. Het team, bestaande uit teamleider Jasper Krabbé, kunstschilder Charlotte Caspers, restaurator Michel van de Laar, materiaaldeskundige Prof. Dr. Joris Dik en timmerman Berd Visscher, zet in dit derde seizoen acht werken centraal:

  • Stilleven met asperges van Adriaen Coorte
  • Wolken en water van William Turner
  • Madonna bij de fontein van Jan van Eyck
  • Maannacht IV van Jan Sluijters
  • Gezicht op Haarlem met bleekvelden van Jacob van Ruisdael
  • R70-54 van Jan Schoonhoven
  • Vinger aan de wang van Kees van Dongen
  • Zelfportret met bontkraag van Charley Toorop. 

Kunstwedstrijd Het geheim van de Meester

Dit jaar organiseert AVROTROS een kunstwedstrijd rondom Het geheim van de Meester. Wij dagen je uit om een origineel kunstwerk te maken, geïnspireerd op één van de meesterwerken uit Het geheim van de Meester. Vanaf 8 januari 2019 is het mogelijk om via de website avrotros.nl/hetgeheimvandemeester een foto van je schilderij in te sturen. Onderaan datzelfde artikel is het mogelijk om je werk in te sturen. 

Wil je op de hoogte blijven over alles rondom de kunstwedstrijd van Het geheim van de Meester? Meld je aan voor de AVRTOROS kunstnieuwsbrief. Vink op de geopende pagina ‘Kunst’ aan om deze nieuwsbrief te ontvangen. 

Het geheim van de Meester expositie

Inmiddels zijn er tweeëntwintig reconstructies gemaakt van meesterwerken uit Nederlandse en Belgische musea, die regelmatig niet van het origineel te onderscheiden zijn. Door een samenwerking tussen AVROTROS, POS VIDEO en Museum MORE in Gorssel komt er van 27 januari tot en met 10 juni 2019 een overzichtstentoonstelling met al deze reconstructies uit Het geheim van de Meester.

Het geheim van de Meester op NPO 2 Extra: Van vernis tot vermiljoen

In Het geheim van de Meester Extra: van vernis tot vermiljoen wordt dieper in de geheimen en achtergronden van het restauratievak gedoken. Zo legt Michel van de Laar uit hoe een 17-eeuws schilderspalet eruitziet, waarom een laag vernis de donkere kleuren zo mooi laat stralen en hoe met goed fatsoen een tepel wordt gemaskeerd. Vanaf dit jaar voor het eerst iedere week te zien op NPO 2 Extra na afloop van Het geheim van de Meester.

Het geheim van de Meester, vanaf dinsdag 8 januari iedere week om 21.15 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Deel dit artikel