Musea zouden leeg zijn als er geen restauratoren waren, maar wat zijn de regels van het restaureren? 

Restauratie is een vak met heel veel facetten: fotografie, kunstgeschiedenis en het echte restaureren. Veel restauratoren werken vanuit het idee dat je de geest van de kunstenaar en het werk voorop moet stellen. Maar wanneer doe je te veel en kun je de eigenlijke bedoeling van een kunstenaar wel achterhalen?

blockquote
Restaureren is soms detectivewerk.
Michel van de Laar

Ondanks dat er een code bestaat lopen de meningen van restauratoren over restauratie-ethiek uiteen. Bij het werk Madonna bij de fontein van Jan van Eyck is te zien hoe de beschadigingen midden op het doek wel zijn hersteld, maar op de lijst bijvoorbeeld niet. Restaurator Michel van de Laar is het oneens met deze keuze. Volgens hem zou elke beschadiging even veel aandacht moeten krijgen.

Van de Laar: ‘Het wegnemen van vuil en vergeelde vernis, weer de diepte in een landschap te zien terug komen.. Er is niks mooiers dan een schilderij restaureren.

Van vernis tot vermiljoen

In de serie Van vernis tot vermiljoen neemt Het geheim van de Meester-team je mee in de fascinerende wereld van de kunstrestauratie.

Zelfs binnen in Het geheim van de Meester-team lopen de meningen flink uiteen. Van de Laar gaat als restaurator voor ‘the best educated guess’. Kunstenaar Jasper Krabbé vindt het maar onzin. Volgens Krabbé kan een restaurator nooit zien wat de kunstenaar heeft gedaan of weten hoe een kunstenaar iets heeft bedoeld. Hij vindt juist de invloed van de tijd op schilderijen heel mooi.

Van de Laar legt uit dat er verschillende redenen kunnen zijn om een doek wel of niet te restaureren. En die redenen lopen flink uiteen. Kan een doek zonder blote tepel wèl in een openbare ruimte hangen of is een werk beter verkoopbaar wanneer een skelet op de achtergrond wordt weggewerkt? 

Deel dit artikel