Waar is vernis van gemaakt en waarom gebruikt een schilder het? Is het iets van de oude garde of is het ook relevant voor moderne kunstenaars?

Vernis is een harsoplossing opgelost in terpentijn. Men denkt bij vernis dat het gaat om de bescherming van een schilderij, maar het haalt vooral de kleuren naar boven (het geeft meer verzadiging) en brengt diepte.

Vernissen is een vak apart. Het vergt een vaste hand en een goed oog. Hoe weet een restaurator of de lelijke laag vernis zo bedoeld is? Of heeft een onbehouwen collega eerder de plank heeft misgeslagen? Restaurator Michel van de Laar legt het uit in 'Van vernis tot vermiljoen'.

Ook bij de reconstructie van ‘Maannacht IV’ van Jan Sluijters speelde vernis een belangrijke rol. Dankzij de brief van Sluijters aan de opa van Van de Laar wist het team precies welke vernis Sluijters wilde dat er gebruikt werd voor zijn kunstwerk.

Kunstenaars en vernis

Een prachtig schilderij met een verkeerde laag vernis; het kan je schilderij maken of breken. Kunstenaars blijken een gekke verhouding met vernis te hebben. Moet je wel of niet vernissen? Sommigen kunstenaars lijken zich voor het gebruik van vernis te schamen.

Het is ook niet eenvoudig om een goede vernislaag aan te brengen. Charlotte: ‘Ik heb wel eens iets gevernist en toen waren er ook nog allemaal stofjes in gaan plakken. Dus dat ging goed mis. (…) Het is moeilijker dan je denkt.

Van vernis tot vermiljoen

In de serie Van vernis tot vermiljoen neemt Het geheim van de Meester-team je mee in de fascinerende wereld van de kunstrestauratie.

Deel dit artikel