Restaureren, reconstrueren, kopiëren en vervalsen. Wat is het verschil, waar liggen de grenzen en wat is de positie van de restaurator? 

Meestervervalser 

Michel van de Laar vertelt over meestervervalser Han van Meegeren die met een valse Vermeer de Duitse bezetter een loer draaide. De vervalsingen van Van Meegeren waren niet van echt te onderscheiden. De kunstenaar verdient de titel meestervervalser; het is heel lastig om een schilderij na te maken, nota bene een olieverfschilderij, en die te verkopen als 17e-eeuws werk.

blockquote
Een kopie is geen vervalsing, want die is precies zoals het echte schilderij is gemaakt. Maar als je er nog een figuur bij zet bijvoorbeeld, heeft het de potentie om een vervalsing te zijn en als echt te worden verkocht.
Michel van de Laar

Waar kopiëren in de kunstwereld ‘not done’ is, is het toch ook een beproefd concept voor de kunststudent: van kopiëren kun je leren. 

De luchten van Ruisdael

Charlotte raakt geïnspireerd door de reconstructies die ze samen met Het geheim van de meester-team maakt. Door de reconstructie van Ruisdael is ze ook meer luchten gaan schilderen. Niet op dezelfde manier als Ruisdael, maar ze is wel door de kunstenaar naar boven gaan kijken.

Deel dit artikel