‘Dit bloemstilleven van Rachel Ruysch ademt een en al dramatiek.' In de serie De details bespreekt Lisa Wiersma het schilderij 'Vaas met bloemen' van kunstenaar Rachel Ruysch.

'Ze gebruikt clair- obscur om de bloemen uit te lichten. Zo zet ze een spot op de witte roos. Maar juist omdat hij zoveel licht vangt, vind ik hem minder interessant. Iets boven de roos heeft Ruysch een oranje bloem geschilderd, volgens mij is het een afrikaantje. De bloem valt wat weg, omdat de kleur wat vervaagd lijkt te zijn.'

het geheim van de meester afl 3 oog voor detail rachel ruysch detail.jpg
 
het geheim van de meester afl 3 oog voor detail rachel ruysch detail.jpg

Het pigment orpiment

'Er is orpiment gebruikt en dat is een pigment dat niet stabiel is. Het had veel sprankelender oranje-geel moeten zijn. Orpiment komt uit een steen en bestaat uit kleine scherpe, glimmende deeltjes, het glanst van zichzelf. Als je het erop smeert is het prachtig, maar als je het verkeerd prepareert, is de glans binnen een dag weg.

Het was bekend dat het niet behouden zou blijven en daarom werd ook rond 1700 gezegd dat je het niet moest gebruiken. Desondanks zijn er veel schilders die het wel gebruikten, omdat het zo mooi was als het schilderij nog nat was.’ 

Lisa Wiersma is kunstschilder en kunsthistoricus en maakt de reconstructies in ons tv-programma Het geheim van de Meester.

Deel dit artikel