Jasper Krabbé: 'Je kunt nooit meer gewoon asperges eten als je dit schilderij hebt gezien. Het doet bijna pijn als je er een eet.' In de serie De details bespreekt Jasper Krabbé het schilderij 'Stilleven met asperges' van kunstenaar Adriaen Coorte.

'Coorte heeft de asperges zo geschilderd dat je ze, met het kruimige aardappeltje en het geprakte eitje met boter erbij, bijna proeft. Het is zo levensecht en met zoveel liefde geschilderd.' 

Coorte-Asperges-Detail-Paars.jpg
Detail uit ‘Stilleven met asperges’ van Adriaen Coorte
Coorte-Asperges-Detail-Paars.jpg

'Wat ik het allermooiste vind, is die paarsige zweem op de asperges. Daar zit een heel moeilijk te duiden kleur in, die misschien wel wat is verkleurd door de eeuwen heen.

Er zit in het schilderij trouwens heel veel kleur, maar dat zie je niet. De donkere kleuren zijn opgebouwd uit veel pigmenten. In een tijd dat grote banketten werden geschilderd, waar alles in overdaad aanwezig was, heeft Coorte juist een heel sobere, stille wereld geschilderd. Dat vind ik heel knap.

Kijk ook naar dat vlassige touwtje, prachtig! Het is echt een prachtig werk. Hij heeft er overigens, als een soort Warhol, meerdere versies gemaakt, want het verkocht goed.’

Coorte-Asperges-Detail-Koortje.jpg
Detail uit ‘Stilleven met asperges’ van Adriaen Coorte
Coorte-Asperges-Detail-Koortje.jpg

Deel dit artikel