‘Ik wil inzoomen op een detail waar je eigenlijk doorheen kijkt: de vernis. Voor Sluijters was vernis heel belangrijk, soms verniste hij wel, soms niet.’ In de serie De details bespreekt Michel van de Laar het schilderij 'Maannacht IV' van kunstenaar Jan Sluijters.

‘Ik heb een brief van Sluijters aan mijn grootvader, die was ook restaurator, net als ik. Het is een brief uit 1949 die ons iets vertelt over de atelierpraktijk van Jan Sluijters. Hij schrijft dat mijn grootvader een schilderij krijgt om schoon te maken, maar dat hij het niet mag vernissen met schilderijenvernis. Wel met retoucheervernis, een dunnere vernis.

Sluijters geeft hiermee niet alleen aan hoe de glans van zijn schilderijen moet zijn, maar ook de verzadiging van de kleur. Als dit schilderij niet vernist zou zijn, zouden de donkere kleuren te mat, te melkachtig overkomen. Ze moeten verzadigd worden met vernis. Daar worden ze dieper, pittiger door. Vooral de nuances van de donkere kleuren verlies je zonder vernis. Vergelijk het met een kiezelsteen onder water, dan zie je opeens allerlei facetten en kleuren.’

Deel dit artikel