‘Isaac Israëls schildert een vrouw die voor het schilderij Zonnebloemen van Vincent van Gogh staat. Hij leende het schilderij van de schoonzus van Van Gogh.' In de serie De details bespreekt Lisa Wiersma het schilderij 'Vrouw in profiel voor de Zonnebloemen van Van Gogh' van kunstenaar Isaac Israëls.

Israëls schildert het heel anders, je herkent het als een Van Gogh, maar hij heeft het naar zijn hand gezet. Als hij het net zo kleurrijk en met de toets van Van Gogh had gemaakt, was het te veel naar de voorgrond getreden. Israëls vond het schilderij intrigerend, maar het ging hem niet alleen om die Van Gogh, het ging hem vooral om de weergave van de vrouw.

Wie die vrouw is, weten we overigens niet. Het kan een model zijn, zoals hij er meer had. Maar het is opmerkelijk dat ze half naakt is, veel van zijn modellen waren daar iets te netjes voor. 

vrouw in profiel voor zonnebloemen van van gogh detail.jpg
 
vrouw in profiel voor zonnebloemen van van gogh detail.jpg

Van Gogh schildert heel pasteus en in patronen, Israëls schildert veel vloeiender. Van Gogh maakt van elk ‘verfeiland’ een apart beeldhouwwerkje. Dat doet Israëls niet. Hij heeft alle diepte uit de Van Gogh gehaald. Hoe langer je ernaar kijkt, hoe platter De Zonnebloemen en hoe driedimensionaler de vrouw.’

Lisa Wiersma is kunstschilder en kunsthistoricus en maakt de reconstructies in ons tv-programma Het geheim van de Meester. 

Deel dit artikel