In de tweede aflevering van Het geheim van de Meester: De Nachtwacht bewondert Michel de originele bakstenen muur in een Amsterdams hotel waar De Nachtwacht ooit aan hing. Ook bezoekt hij met Lisa een 'Wunderkammer' en het woonhuis van Rembrandt.

Baanbrekend schilderij

Verder wordt duidelijk waarom dit schilderij nou zo bijzonder en baanbrekend was. Thijs gaat naar Frankrijk om er oker te maken. De directeur van het Rijksmuseum brengt een bezoek aan Lisa's atelier op de Eregalerij en polst hoe het haar vergaat.

De plek waar nu het Doelen Hotel in Amsterdam staat, daar stond tot 1882 nog de Kloveniersdoelen. Het clubhuis van de doelheren en dé plek waar De Nachtwacht ooit heeft gehangen. Het doek heeft daar van 1642 tot circa 1715 gehangen. 

17e-eeuwse pigmenten

Op De Nachtwacht vinden we 17e-eeuwse pigmenten met ingrediënten als verkoolde beenderen, geplette luizen en gemalen glas. Rembrandts geheim ligt voor een groot deel in het mengen van deze pigmenten. Nieuw onderzoek probeert te achterhalen hoe hij dat deed. 

De tweede aflevering van Het geheim van de Meester: De Nachtwacht zie je op dinsdag 1 februari 2022 om 20.25 uur op NPO 2. Of bekijk de uitzending op NPO Start. 

Deel dit artikel