De vier teamleden van Het geheim van de Meester gaan de ultieme uitdaging aan: de reconstructie van Rembrandts meesterwerk De Nachtwacht. Er moet allereerst een linnen schildersdoek van 20 vierkante meter komen... 

Historische waarde

De Nachtwacht zoals Rembrandt deze ooit bedoeld heeft. Het team houdt zich deze keer niet aan de opdracht om de reconstructie in de huidige staat van het origineel af te leveren, dus inclusief beschadigingen en verkleuringen.

Dat zou betekenen dat het schilderij aan vier zijden ingekort moet worden, zoals in 1715 gebeurde toen het schilderij naar het toenmalige stadhuis in Amsterdam verhuisde. Dat is het schilderij wat wij nu allemaal kennen. Het team heeft echter na veel discussie en overleg echter besloten om de reconstructie van De Nachtwacht in tact te houden.

Aan het eind van de vierdelige reeks is dus te zien hoe de meester een van de beroemdste schilderijen ter wereld eigenlijk bedoeld heeft en zo wordt het een reconstructie met grote historische waarde. 

blockquote
Het was enorm spannend om aan dit avontuur te beginnen!
Lisa Wiersma

Restaurator Michel van de Laar: “Het is echt indrukwekkend om het werk in de originele opzet te zien. Het schilderij werkt dan heel anders. De kapitein en zijn luitenant komen dan niet recht op je af maar van rechts af naar je toe gelopen. De kijker gaat dat ook beleven. Onze reconstructie is eigenlijk een uniek document geworden van hoe het schilderij ooit geweest kan zijn.” 

Onderzoeker en schilder Lisa Wiersma: “Het was enorm spannend om aan dit avontuur te beginnen. We hebben te maken gehad met tegenslagen, verrassingen en alles wat daar tussen zit. Door dingen na te doen en uit te vinden hebben we geprobeerd te achterhalen wat Rembrandt ooit heeft gedaan.''

''Mijn waardering voor het vakmanschap van Rembrandt is nog groter geworden. Elk portret van een schutter is een fenomenaal schilderij op zich. Het was een bizarre opgave, maar we zijn heel blij dat we dit hebben mogen doen.” 

De juiste pigmenten

Recht tegenover de originele Nachtwacht richt het team in de eerste aflevering haar atelier in. Joris Dik krijgt cruciale informatie van de onderzoekers van het schilderij en Thijs Hagendijk haalt de juiste pigmenten. Daarna kan Lisa starten met haar eerste schilderstreken. En dat gaat niet van een leien dakje.

De eerste aflevering van Het geheim van de Meester: De Nachtwacht zie je op dinsdag 25 januari 2022 om 20.25 uur op NPO 2. Daarna kun je de uitzending bekijken op NPO Start. 

Deel dit artikel