Het geheim van de Meester-team maakte in drie seizoenen tweeëntwintig reconstructies van de meest uiteenlopende Nederlandse meesterwerken. Door een samenwerking tussen AVROTROS, POS VIDEO en Museum MORE in Gorssel is er van 27 januari tot en met 10 juni 2019 een overzichtstentoonstelling met al deze reconstructies uit Het geheim van de Meester.

Charlotte en Michel tussen de reconstructies in Museum MORE 

Charlotte Caspers: ‘Het voelt heel gek, het is bizar eigenlijk. Ik wist wel dat we heel veel hebben gedaan, maar pas wanneer het allemaal opgehangen en gepresenteerd wordt zie je eigenlijk hoe veel het is. [...] Het zijn allemaal wel oude bekenden. Bij elk schilderij komen wel herinneringen boven: dingen die leuk waren, die moeilijk waren, die we samen hebben meegemaakt. Dus ik vind dat heel leuk om dat hier te zien. Het is net alsof je op een feestje bent met allemaal mensen van vroeger.’

Welke kunstwerken stonden centraal in het derde seizoen?

Het geheim van de Meester was wederom een spannende zoektocht naar de verhalen van de oude meesters die verscholen liggen in de lagen pigment en vernis. Het team, bestaande uit teamleider Jasper Krabbé, kunstschilder Charlotte Caspers, restaurator Michel van de Laar, materiaaldeskundige Prof. Dr. Joris Dik en timmerman Berd Visscher, zette in dit derde seizoen acht werken centraal:

  • Stilleven met asperges van Adriaen Coorte
  • Wolken en water van William Turner
  • Madonna bij de fontein van Jan van Eyck
  • Maannacht IV van Jan Sluijters
  • Gezicht op Haarlem met bleekvelden van Jacob van Ruisdael
  • R70-54 van Jan Schoonhoven
  • Vinger aan de wang van Kees van Dongen
  • Zelfportret met bontkraag van Charley Toorop. 

Van de basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome naar het Brugge van Van Eyck en een schilderachtige zonsopkomst op een Engelse klif. Het derde seizoen van Het geheim van de Meester was een ware ontdekkingstocht door bijna zes eeuwen Hollandse schilderkunst. Kriskras door de tijd én Europa ging het team onder leiding van Jasper Krabbé acht nieuwe reconstructieve uitdagingen aan.

Om tot perfecte historisch verantwoorde materialen en levensverhalen te komen, stookte het team houtvuurtjes, werd opzettelijk een kunstwerk beschadigd, werden stenen vermalen en gif gemengd. En wat doe je als blijkt dat een van de kunstenaars misschien wel een fout verleden heeft?

Terugkijken: alle afleveringen van Het geheim van de Meester 

Kunstwedstrijd Het geheim van de Meester

Dit jaar organiseerde AVROTROS een kunstwedstrijd rondom Het geheim van de Meester. Wij daagden kijkers uit om een origineel kunstwerk te maken, geïnspireerd op één van de meesterwerken uit Het geheim van de Meester. Vanaf 8 januari 2019 tot en met donderdag 28 februari 12:00 uur was het mogelijk om via de website avrotros.nl/hetgeheimvandemeester een foto van een schilderij in te sturen. Op 16 maart wordt de winnaar van de wedstrijd onthuld in Museum MORE in Gorssel. 

Wil je op de hoogte blijven over alles rondom de kunstwedstrijd van Het geheim van de Meester? Meld je aan voor de AVRTOROS kunstnieuwsbrief. Vink op de geopende pagina ‘Kunst’ aan om deze nieuwsbrief te ontvangen. 

Van vernis tot vermiljoen op NPO 2 Extra

In Het geheim van de Meester Extra: Van vernis tot vermiljoen werd dieper in de geheimen en achtergronden van het restauratievak gedoken. Zo legt Michel van de Laar uit hoe een 17-eeuws schilderspalet eruitziet, waarom een laag vernis de donkere kleuren zo mooi laat stralen en hoe met goed fatsoen een tepel wordt gemaskeerd. Vanaf dit jaar voor het eerst iedere week te zien op NPO 2 Extra na afloop van Het geheim van de Meester.

Deel dit artikel