Na maandenlang verf mengen, extreem gefocust werken en duizend keer met de schildersbrug op en neer, komt voor het team van Het geheim van de Meester het einde in zicht. Ze werkten de afgelopen weken aan de laatste loodjes en finishing touch van de reconstructie van de Nachtwacht.

De allerlaatste zaken

In het Rijksmuseum werkten Lisa Wiersma en haar assistenten koortsachtig om het schilderij af te krijgen. De allerlaatste zaken kwamen aan bod en dat waren er nog best veel. Lisa: ‘Je probeert heel erg het overzicht te houden en alle kleine dingetjes die er nog zijn te schilderen. De details die we eerder vergeten zijn, komen we nu ook tegen.’

blockquote
Het is een magisch moment. Het is nu echt af.
Michel van de Laar

De allesbedenkende mantel der liefde

Na de afronding door schilder en onderzoeker Lisa is het aan restaurator Michel van de Laar om het doek de finishing touch te geven: een laag vernis. 'Een schilderij dat net geschilderd is, is toch een beetje onregelmatig. De vernis verzadigd de kleuren', vertelt Michel.  

Voor Lisa is het vernissen een heel leuk en een heel spannend moment. Het wordt echt één schilderij, maar je ziet ook weer meer. 

De vergelijking

Lisa: ‘Het was een idioot project: heel moeilijk, heel leuk, heel veel, weinig tijd. Ik vind het heel eng als je dat straks moet gaan vergelijken.’ En of het lijkt? Dat zie je in een speciale reeks van Het geheim van de Meester, vanaf dinsdag 25 januari 2022 op NPO 2

Heb je een video-update gemist of wil je het proces nog eens terugkijken? Bekijk hieronder alle video-updates van Het geheim van de Meester-team vanuit het Rijksmuseum.

Deel dit artikel