Het team van Het geheim van de Meester is momenteel volop aan de gang met de grootste uitdaging ooit. Het reconstrueren van één enkel meesterwerk: Rembrandts Nachtwacht! In de eerste update, vanuit het atelier in het Rijksmuseum, rondt kunstenaar Lisa Wiersma de fase van de zogenaamde doodverf af, een donkere laag die de basis vormt voor alle gekleurde verf er na. Het lijkt een overzichtelijke fase, maar toch gaat er van alles mis... 

De eerste laag van de reconstructie van De Nachtwacht

Het team is eindelijk klaar met de fase van de doodverf, de hele voorstelling in een donkere kleur. Dit ging niet helemaal volgens planning. Het doek zoog te veel verf en de kleur veranderde bij het opdrogen, het werd groen. Lisa is daarom een aantal keer opnieuw begonnen en gelukkig met succes. Nu deze fase is afgerond, kan het team verder met de onderschildering, de kleuren die de basis vormen voor de uiteindelijke kleuren van het schilderij. 

Het geheim van de Meester - De Nachtwacht

Het team van Het geheim van de Meester gaat de ultieme uitdaging aan. Ze reconstrueren één enkel meesterwerk, ons nationale pronkstuk: De Nachtwacht! De vierdelige reeks kun je vanaf 25 januari 2022 bij AVROTROS op televisie zien. 

blockquote
Voor mij is het nu eindelijk begonnen!
Lisa Wiersma

Het begin

Het team heeft er al een heel avontuur opzitten. Ze hebben moeten achterhalen hoe groot het schilderij is geweest, wat de juiste kleuren zijn van de grondering, een spanraam moeten bouwen en het immens grote doek opgespannen in het atelier van het Rijksmuseum. Pas na al deze stappen, kon Lisa echt van start met de eerste laag. 

Volg het proces op de voet en bekijk elke maand een nieuwe video-update van Het geheim van de Meester-team. Niets missen? Meld je hieronder aan voor de kunstnieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram

Alle updates op een rij

Bekijk alle online updates en Het geheim van de Meester: De Nachtwacht zie je vanaf 25 januari om 20.25 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Deel dit artikel