Ineens stond ze zondagochtend midden op de Dam. In haar eentje. Vermeers wereldberoemde 'Meisje met de Parel'. Nu de deuren van musea gesloten zijn, besloot ze er zelf op uit te trekken. Om te laten weten dat ze de mensen mist. De actie is in het leven geroepen om het Prins Bernhard Cultuurfonds te steunen.

Martine Gosselink, directeur van het Mauritshuis, waar het originele Meisje met de parel hangt, juicht de actie toe: “Dit iconische beeld is treffend voor nu. De kunstwereld heeft het zwaar, maar is veerkrachtig; er ontstaan allerlei vruchtbare initiatieven, zowel online als op straat. Als we met Vermeers Meisje een actie als deze kunnen ondersteunen dan doen we dat graag. In dit idee komen alle ingrediënten samen die nu nodig zijn: solidariteit, vindingrijkheid en de Nederlandse kunst.”

De actie is een idee van televisieproducent en regisseur Marc Pos. Het schilderij is niet de originele versie uit de zeventiende eeuw, maar de reconstructie daarvan gemaakt in het televisieprogramma Het geheim van de Meester. Deze hangt in een gelijknamige overzichtstentoonstelling in Museum Het Grachtenhuis.

Marc Pos: “Het Meisje mist de mensen. We willen hiermee een lichtpuntje aan de horizon zetten. Schilderijen als deze hebben al eeuwen overbrugd. Die doorstaan dit ook. Laten we hopen dat het niet lang meer duurt voordat we deze tijdloze schatten weer in het echt kunnen zien. Die dag komt natuurlijk.”

De kracht van cultuur

Fotograaf Alek Bruessing legde samen met Pos de actie vast. Alek Bruessing: “Ik heb Vermeers kleurenpalet terug laten komen in de achtergrond. Op die manier wordt de compositie van het beeld versterkt.” De foto is voor € 19,- per stuk te koop bij Kallenbach Gallery. De opbrengst hiervan gaat in zijn geheel naar het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, is enthousiast: “Wat een geweldig initiatief! Als voorvechter van een samenleving waarin cultuur ons verrijkt en verbindt, doet het Prins Bernhard Cultuurfonds er alles aan om het culturele leven juist in deze tijd op gang te houden. Wij geloven in de kracht van cultuur voor onze samenleving. En nu we dat allemaal zo missen, is dit een kans om weer cultuur te beleven. Dus geef het 'Meisje met de Parel' weer publiek! Iedere bijdrage komt volledig ten goede aan de kunsten.”

'Meisje met de Parel' in Het geheim van de Meester

In de allereerste aflevering van het programma Het geheim van de Meester gaat het team aan de slag met het 'Meisje met de Parel' van Johannes Vermeer. Draagt het meisje wel een parel en werkte Vermeer met een camera obscura? Bekijk hieronder de aflevering uit het eerste seizoen van Het geheim van de Meester en hoe de reconstructie van het 'Meisje met de Parel' tot stand komt:

Deel dit artikel