Het team van Het geheim van de Meester werkt op dit moment in het Rijksmuseum aan de reconstructie van Rembrandts Nachtwacht! In deze update vanaf de Eregalerij vertelt Lisa Wiersma hoe ze werken aan de gezichten op het schilderij, inclusief het deel dat van het originele werk is afgesneden.

Koppen, portretten en lachende oogjes

De afgelopen weken heeft het team de gezichten op het immense werk geschilderd. Elk gezicht heeft een eigen uitdrukking en een eigen karakter. Toch heeft Rembrandt elk figuur een sympathiek en menselijk gezicht weten te geven. Lisa moet zorgen dat het ook echt dezelfde karakters worden als de karakters van Rembrandt: een uitdaging. 

Het afgesneden deel 

Rembrandt schilderde de Nachtwacht in 1642. Toen was het schilderij een stuk groter dan hoe het werk nu in het Rijksmuseum te zien is. Dat komt omdat het werk in 1715 in het stadhuis van Amsterdam (nu het Paleis op de Dam) kwam te hangen. En dat paste helaas niet. Daarom besloten ze destijds om aan alle zijkanten een deel van het doek af te snijden. 

Het geheim van de Meester-team schildert de Nachtwacht met deze stukken eraan. Zo kunnen we straks zien hoe Rembrandt vroeger heeft gewerkt. Het Rijksmuseum heeft nu zelf ook de missende delen aan het originele schilderij van Rembrandt toegevoegd. Om de Nachtwacht, zoals wij hem kennen, heen hangt nu een bewerkte fotokopie, waardoor je goed kunt zien hoe dynamisch het schilderij was met de stukken er aan vast. Het mooie is dat Lisa en het team dit deel ook echt gaan schilderen, zodat het straks als een geheel, één schilderij, te zien is. 

blockquote
Gezichten zijn heel leuk om te schilderen
Lisa Wiersma
Het geheim van de Meester - De Nachtwacht

Het team van Het geheim van de Meester gaat de ultieme uitdaging aan. Ze reconstrueren één enkel meesterwerk, ons nationale pronkstuk: De Nachtwacht! De vierdelige reeks kun je naar verwachting begin 2022 bij AVROTROS op televisie zien.

Gezicht zonder voorbeeld

Maar hoe Rembrandt de koppen op het afgesneden deel heeft geschilderd weten we niet. De afgesneden delen van het doek zijn nooit gevonden. Daarom heeft Lisa voor die gezichten er andere schilderijen van Rembrandt bijgepakt. Zo weten we zeker dat het ieder geval lijkt op het werk van de meester. Of schildert ze stiekem haar eigen portret erin?

Helmen, kragen en kostuums

De komende weken gaat het team het schilderij verder opmaken. De gezichten staan er. Nu moeten de figuren nog verder worden aangekleed. Wil je volgende keer ook weer meekijken over de schouders van Het geheim van de Meester-team? Meld je hieronder aan voor de kunstnieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram

Deel dit artikel