Welke kennis en expertise liggen er achter de deuren van het museum verscholen? In de eerste aflevering van 'De Nachtwacht uitgelicht' gaan we dieper in op het technische onderzoek van het beroemde meesterwerk van Rembrandt. 

Verschillende technieken

Onderzoekers van het Rijksmuseum leggen uit wat hun onderzoeksproject inhoudt en laten zien welke verschillende technieken en apparatuur zij gebruiken. Ze schetsen de aard en de hoeveelheid onderzoeksgegevens die zij op deze manier naar boven weten te halen. Lisa vertelt hoe zij vanuit haar kant gebruik kan maken van deze onderzoeksgegevens.

De Nachtwacht uitgelicht

Restaurator Michel van de Laar en kunstschilder en onderzoeker Lisa Wiersma nemen je mee in de wereld van de onderzoekers van het Rijksmuseum. Met hun project 'Operatie Nachtwacht' vormen deze onderzoekers een bron van informatie voor Lisa en het team van Het geheim van de Meester bij het maken van een complete reconstructie van De Nachtwacht.

'Curtain viewer'

In deze aflevering gaat het verder over de interdisciplinaire samenwerking binnen 'Operatie Nachtwacht', over de speciaal ontworpen software zoals de ‘curtain viewer’, over de gebruikte, reeds bestaande, technieken zoals XRF, XRPD, OCT en de ultrahogeresolutie foto en hoe deze foto tot stand kwam. 

De Nachtwacht uitgelicht zie je elke dinsdag direct na de reguliere uitzending op NPO 2 extra. 

Deel dit artikel