In deze aflevering van Het geheim van de Meester reconstrueert het team eigenlijk twee schilderijen: een portret van een dame met ontbloot bovenlijf van Isaac Israëls, met op de achtergrond het wereldberoemde werk De Zonnebloemen van collega Vincent van Gogh.

Restaurator Michel van de Laar en wetenschapshistoricus Thijs Hagendijk onderzoeken wie het model was en hoe het werk van Vincent van Gogh in het portret terecht kwam. Kunstschilder Lisa Wiersma breekt haar hoofd over de juiste kleuren geel en ontdekt hoe Israëls, zoon van de beroemde Haagse schilder Jozef Israëls, zijn ouders en hun hoge verwachtingen probeerde te ontworstelen.

Zelf leren schilderen zoals Israëls? Lisa legt je uit hoe je huid kunt schilderen. 

De zonnebloemen van Van Gogh

De zonnebloemen gebruikte Israëls in meer schilderijen, sterker nog: hij had het werk van Van Gogh in bruikleen. Israëls schilderde de zonnebloemen wel anders, de bloemen in zijn werk bijvoorbeeld minder contrast. 

De zoon van worstelt met het impressionisme in het moderne Amsterdam

Het team gaat voor deze reconstructie zo'n 100 jaar terug in de tijd. In Den Haag is Israëls in die tijd de wonderboy, hij heeft daar veel succes. Om onder het juk van zijn beroemde vader, schilder Jozef Israëls, te komen, verhuist hij naar Amsterdam. Hier is de klassieke schilderkunst uit de mode, iets waar mee Israëls worstelt. 

Zijn huisgenoot, de eveneens bekende Breitner, is hier immens populair dankzij zijn impressionistische werken van het Amsterdamse straatleven. Israëls is gewend om heel gedetailleerd en precies te schilderen, dus hij deed dit in eerste instantie niet. Lukt het hem om zijn eigen stijl te vinden? 

Deel dit artikel