Professor Joris Dik (1974) weet alles van materialen in de kunst. Hij is hoogleraar Materials in Art & Archaeology aan de TU Delft en doet voor Het geheim van de Meester wetenschappelijk onderzoek naar wat er schuilgaat onder de lagen verf en vernis. 

De keuzes van de kunstenaar zichtbaar maken

Joris maakt voor dat onderzoek onder andere gebruik van XRF-scans, röntgenfoto’s en verfmonsters. Hij ontdekt tekeningen, veranderingen in de compositie of zelfs compleet nieuwe schilderijen die nog nooit door iemand zijn gezien. Hij kan achterhalen welke elementen in de verf zitten, welke kleuren de kunstenaar heeft gebruikt en uit hoeveel verflagen een schilderij bestaat. Zijn onderzoek geeft inzicht in het creatieve proces en de keuzes van de kunstenaar en daarmee kan het team tot een perfect onderbouwde reconstructie komen. 

Joris: ‘Kunst degradeert na verloop van tijd; de gebruikte materialen zijn vaak niet berekend op de eeuwigheid. Hoe kun je het verouderingsproces vertragen, stoppen of zelfs omkeren? Dat is ongelooflijk interessant.'

Het geheim van de Meester keert begin 2021 terug met een nieuw team. Kunstenaar Lisa Wiersma en materiaaldeskundige Thijs Hagendijk versterken het team van oudgedienden Joris Dik en Michel van de Laar in hun zoektocht naar het geheim achter Nederlands grootste meesterwerken. 

Het-meisje-met-de-Parel-Vermeer-1280-Het-geheim-van-de-Meester.jpg
Johannes Vermeer - Meisje met de parel (circa 1665-1667)
Het-meisje-met-de-Parel-Vermeer-1280-Het-geheim-van-de-Meester.jpg

Het favoriete schilderij van Jors Dik

Zijn favoriete werk is Meisje met de Parel van Vermeer: ‘De techniek waarmee hij op dit schilderij de menselijke huid, het aller moeilijkste dat er is, schildert, is fascinerend mooi.' 

Deel dit artikel