Kunstenaar Lisa Wiersma (1985) pakt voor Het geheim van de Meester het penseel op en neemt ons mee in haar passie voor schilderen en illustreren. Ze is kunsthistoricus en illustrator en weet als geen ander de geheimen van de grote meesters bloot te leggen.

Lisa studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze ook lesgaf net als op scholen en in musea. Zij werkt, aan de Universiteit van Utrecht, aan haar proefschrift over 17de-eeuwse
schildertechnieken, in het bijzonder technieken voor stofuitdrukking.

Met haar geoefende oog en trefzekere hand zet deze doctor in spe kunstwerken van alle tijden op het doek. Zo neemt het team de uitdaging aan om het 'Melkmeisje' van Johannes Vermeer te reconstrueren.

Het geheim van de Meester keert begin 2021 terug met een nieuw team. Kunstenaar Lisa Wiersma en materiaaldeskundige Thijs Hagendijk versterken het team van oudgedienden Joris Dik en Michel van de Laar in hun zoektocht naar het geheim achter Nederlands grootste meesterwerken. 

Atlas-Het-paleis-op-de-Dam-1280-Het-geheim-van-de-Meester.jpg
Atlas op Het paleis op de Dam
Atlas-Het-paleis-op-de-Dam-1280-Het-geheim-van-de-Meester.jpg

Het favoriete kunstwerk van Lisa Wiersma

Haar favoriete werk is de bronzen Atlas op het Paleis op de Dam. Lisa: ‘Dit beeld staat al 350 jaar in weer en wind op het dak van het Paleis op de Dam in Amsterdam. Atlas draagt het hemelgewelf op zijn schouders. Ik heb eens op een steiger rond het gebouw gestaan. Je ziet dan goed hoe immens groot en verweerd het beeld is. Je kan het zien vanaf de straat maar het is ook weer niet tè prominent in beeld’. 

Deel dit artikel