Het team van Het geheim van de Meester werkt op dit moment hard aan de reconstructie van een meesterwerk van onze eigen Rembrandt: De Nachtwacht. Afgelopen weken werkten Lisa Wiersma en consorten in het Rijksmuseum aan de middelste schutters: kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburch.

De penseelstreken van Rembrandt

Nu het team is begonnen met het schilderen van de bovenste laag, volgen ze echt de penseelstreken van Rembrandt. Lisa:‘Nu voel je echt hoe Rembrandt het heeft geschilderd.’ 

Lisa en het team hebben de afgelopen weken de achtergrond donkerder gemaakt, zodat die meer wijkt. Ook zijn ze begonnen met het erin zetten van de voorgrond en de voorste figuren: kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburch. Hierdoor komt de voorgrond ineens naar je toe, de figureren krijgen grond onder de voeten en de achtergrond lijkt naar achteren te verdwijnen. Het totale effect van de diepte komt tot uiting. 

‘Ik denk dat je de genialiteit extra gaat waarderen’

Tijdens deze laatste fase kwam burgemeester Femke Halsema, van Amsterdam, een kijkje nemen bij de reconstructie. Halsema: ‘Ik kan me voorstellen dat het echt de moeite waard is, omdat je daardoor ook het meesterschap van Rembrandt beter gaat begrijpen.’

Bijkleuren

Waar het team al een beetje aan is begonnen en wat voor de komende weken op het programma staat, is het bijkleuren of bijtonen. Ze zorgen dat de kleuren kloppen en het licht en donker goed zijn werk doen.

Lisa vertelt dat eigenlijk pas sinds ze de lichte gelen op het doek hebben geschilderd, van het meisje, Van Ruytenburch, de voorgrond en de trommel, je ziet welke kleuren die ten opzichte van elkaar moeten hebben. Zo is de trommel zo goed als af, maar nu met de rest erbij zie je dat hij min of meer oranje moet worden. 

Benieuwd hoe dat uit gaat pakken? Meld je hieronder aan voor de kunstnieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram

Het geheim van de Meester - De Nachtwacht

Het team van Het geheim van de Meester gaat de ultieme uitdaging aan. Ze reconstrueren één enkel meesterwerk, ons nationale pronkstuk: De Nachtwacht! De vierdelige reeks kun je naar verwachting begin 2022 bij AVROTROS op televisie zien.

Deel dit artikel